NYHETER_BYGG

Nekter å motta faglige råd

ESTETISK: Møllebyen i Moss vant Statens Byggeskikkpris i 2003. Vellykket kombinasjon av nytt og gammelt var en av begrunnelsene. Byggforsk peker på svakheter i takkonstruksjonen som kan gi fuktskader.
ESTETISK: Møllebyen i Moss vant Statens Byggeskikkpris i 2003. Vellykket kombinasjon av nytt og gammelt var en av begrunnelsene. Byggforsk peker på svakheter i takkonstruksjonen som kan gi fuktskader. Bilde: Jiri aHavran

I en rapport fra Byggforsk fra mai i år ble Statens Byggeskikkpris nærmest slaktet når det gjaldt hvordan byggteknikk og utførelse var ivaretatt i mange av de prisbelønte byggene.

Allerede på første side i rapporten skriver Byggforsk at: " Byggverk som har fått Statens Byggeskikkpris kan dermed, ut fra gjennomgangen i dette forprosjektet, ikke sies å ha jevnt over god teknisk kvalitet."

Byggforsk foreslo i sin rapport å lage en byggteknisk veiledning til juryen.Enkel sjekkliste istedet

– Juryen ble enige om å overlate til sekretariatet å lage en enkel sjekkliste. I første omgang ønsker den ikke å involvere noe forskningsinstitutt, sier sjefarkitekt Inge Willumsen.

Sjekklisten skal Willumsen lage og presentere for juryen på neste møte i januar.

– Vi må skjerpe oss ytterligere og sette i gang en dypere granskning av prosjektene enn vi har gjort tidligere, erkjenner Willumsen.

Dette betyr nærmere kontakt med byggherre, eier, driver og bruker av prosjektene som er kandidater til prisen. Willumsen forteller at prisens navn ikke nødvendigvis betyr at teknisk kvalitet skal tillegges stor vekt. – Det avhenger av hvem som vurderer. I utgangspunktet var dette en pris for estetikk. I de senere årene har vi integrert mer, men skjønnhet betyr fortsatt mye.

Willumsen sier at han i arbeidet med sjekklisten vil måtte vurdere om andre skal trekkes inn.Ikke en politisk sak

– Vi har etterlyst en vurdering fra departementet om videre oppfølging, men vi har ikke hørt noe, sier Willumsen.

Forprosjektet fra Byggforsk er formelt bestilt av Husbanken som administrerer Statens Byggeskikkpris. Det er imidlertid Kommunal- og Regionaldepartementet som tok initiativet til rapporten. Siden har ingenting skjedd.

I august ble Teknisk Ukeblad fortalt at saken skulle fremmes for den nye regjeringen. Nå sier rådgiver Ane Seip Flaatten i KRD at det ikke er en politisk sak, og at de vil sende et brev til Husbanken der den bes om å følge opp saken selv.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.