ROMFART

Nekter å gi seg

MESTERVERK: Opportunity er omtalt som et ingeniørmessig mesterverk. Ingen hadde turt å drømme om at den skulle kunne samle data på Mars i flere år. Tre måneder var den antatte levetiden.
MESTERVERK: Opportunity er omtalt som et ingeniørmessig mesterverk. Ingen hadde turt å drømme om at den skulle kunne samle data på Mars i flere år. Tre måneder var den antatte levetiden. Bilde: NASA / JPL
Mona Strande
5. jan. 2007 - 07:00

For NASA har roverne vært en gigantisk suksess. Aldri før har ett prosjekt gitt så mye informasjon om Mars.

Uslåelige

Spirit satte sitt første hjul på Mars' overflate 4. januar 2004. Opportunity landet tre uker senere. Målet var at de skulle kjøre én kilometer hver iløpet av 90 dager.

Tre år senere har Spirit kjørt 6,9 kilometer. Opportunity har slått sin kamerat, og kan skryte av å ha tilbakelagt 9,8 kilometer i det ulendte terrenget på Mars.

Klart for 4. år

For øyeblikket leter Opportunity etter en trygg vei ned i det 70 meter dype Victoriakrateret, hvor den skal ta prøver fra noen sanddyner. Sanden ligger under et lag av stein og fint materiale, som forskerne tror havnet der da krateret ble dannet.

Spirit på sin side har nylig våknet fra vinterdvalen. Nå trenger den en rengjøring av solcellepanelene for å komme igang igjen. De er nemlig støvlagt etter dvalen, og de må være rene før solcellepanelene kan gi ny strøm til batteriene.

Nå det er gjort, kan den ta fatt på sitt fjerde år på Mars.

Holder seg godt

Begge roverne er i overraskende god form. Det er bare Spirit som viser tegn til alderdom: Den trekker litt på det ene hjulet sitt.

- Det gjenstår fremdeles mye geologisk kartlegging på Mars, så jeg håper de klarer minst et år til, sier romfartsekspert Erik Tandberg, Norsk Romsenter.

Han vil imidlertid ikke spå hvor lenge roverne kan holde ut, siden de allerede er utallige dager på overtid.

Gode resultater

Roverne har fraktet instrumenter over store avstander, og studert mange typer geologi de tre årene de har vært på Mars.

Det mest oppsiktsvekkende resultatet de har vist foreløpig, er sikre spor etter vann på planeten.

Nå blir det spennende å se hva mer de kan finne før de går av med pensjon.

Les mer om: