IT

Nekter å dele ut gratis bok

Cory Doctorow vil ha dele ut bøkene sine for gratis nedlasting, men får nei av sitt norske forlag.
Cory Doctorow vil ha dele ut bøkene sine for gratis nedlasting, men får nei av sitt norske forlag. Bilde: Anders Brenna
Anders Brenna
16. sep. 2009 - 16:16

Cory Doctorow gjestet Norge og Litterturhuset denne uken, og deltok i paneldebatt med blant annet Bjarne Buset fra Gyldendal.

Han var også for å snakke om den norske oversettelsen av hans lovpriste ungdomsbok, «Little Brother», eller «Veslebror ser deg», som den heter på norsk.

Halve boken på nett

melder NRK.no at det norske forlaget som gir ut den norske oversettelsen nekter å legge den ut for gratis nedlasting.

- Dette er en av de største debattene som foregår i den norske bokbransjen. Vi har lagt ut halve boka på nett for å gi leseren en mulighet til å laste ned noe av det, sier Ragnfrid Trohaug, forlagsredaktør i Samlaget til NRK.no.

Det er ikke godt nok for forfatteren. Han er prinsippfast på at alle hans bøker skal være gratis tilgjengelig for nedlasting til de som ønsker å gjøre det.

- Jeg gir bort bøkene mine fordi jeg tror jeg tjener mer penger på det, sier forfatter Cory Doctorow til NRK.no.

Creative Commons

Doctorow lisensierer alle sine bøker og alt han skriver under en lisensieringsmodell som heter Creative Commons. Det går i korte trekk ut på «Some Rights Reserved», istedenfor «All rights Reserved».

Opphavseiere som bruker denne modellen kan velge mellom flere forskjellige nivåer av hvor fri lisensen skal være. Doctorow bruker som regel en versjon som gjør at hvem som helst kan kopiere hans innhold så lenge det ikke er til kommersiell aktivitet.

Dermed kan han fortsatt tjene penger på det han har skrevet, selv om mange kan slippe å betale hvis de ikke ønsker å gjøre det.

«Suboptimalt»

Teknisk Ukeblad har fulgt debatten om fildeling/opphavsrett tett. Vi kommer med et større intervju med Doctorow der vi blant annet har prøvd å spørre Doctorow mer i detalj om hans syn på opphavsrett og fildeling, samt hvor store forandringer han vil ha på dette feltet.

Løsningen som det norske forlaget har valgt for den norske utgaven av hans bok er på mange måter en middelvei, på samme måte som Wired-redaktør Chris Andersson har gjort med sin bok «Free». den kom ut tidligere i år, og omhandler forskjellige modeller for hvordan produkter kan være gratis, uten at det gjør det umulig å tjene penger.

Wired-redaktøren selger sin bok på vanlig vis, men har delvis frigjort den ved å gjøre den tilgjengelig gratis på utvalgte plattformer og løsninger. Han har imidlertid gjort det over en tidsperiode, og har ikke sluppet en fullstendig fri utgave ennå.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hvordan Doctorow så på slike «gylden middelvei»-løsninger, var svaret at det var greit nok, men at han ikke ville gjort det slik.

- Jeg er ikke motstander av en slik modell, men jeg mener den er suboptimal, sier Doctorow til Teknisk Ukeblad.

«Ikke for meg»

Han åpner for at andre gjerne må gjøre det, men de får ikke ham med på det.

- Jeg tror det kan virke, men ikke like godt som min metode, sier Doctorow.

Doctorow mener bokas oppmerksomhet er størst i det den lanseres, og at mye av effekten blir borte hvis man prøver å strekke det ut ved å holde igjen på nedlastingen.

Les også:

PS! Teknisk Ukeblad kommer med oppfølger, og bildet av Cory Doctorow i denne artikkelen deles ut under CC-BY -lisensen. Det betyr at hvem som helst kan bruke bildet til hva som helst, så lenge fotograf og Teknisk Ukeblad krediteres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.