KRAFT

Nei til gasskraft uten CO2-rensing

Mørekraft søkte 1. desember 2006 om anleggskonsesjon i henhold til energiloven for bygging og drift av et industrikraftverk på opptil 450 MW i tilknytning til Hustadmarmor AS sin virksomhet i Elnesvågen i Fræna kommune, nær ilandføringsstedet for gass fra "Ormen Lange" på Nyhamna.
Mørekraft søkte 1. desember 2006 om anleggskonsesjon i henhold til energiloven for bygging og drift av et industrikraftverk på opptil 450 MW i tilknytning til Hustadmarmor AS sin virksomhet i Elnesvågen i Fræna kommune, nær ilandføringsstedet for gass fra "Ormen Lange" på Nyhamna. Bilde: Mørekraft
5. mars 2008 - 15:23

I avslaget blir det blant annet lagt vekt på den politiske behandlingen av de siste gasskraftprosjektene i Norge, som etter NVEs vurdering innebærer at det ikke skal etableres nye, konvensjonelle gasskraftverk i Norge.

Politisk aktør?

Daglig leder Alf Reistad i Industrikraft Møre mener at NVE, med denne beslutningen, «trer inn på den politiske arenaen og overprøver den politiske vurderingen av nødvendigheten av å få til rensing og deponering av CO2, jevnfør blant annet satsingen på Kårstø og Mongstad.».

Industrikraft Møre vil fortsette arbeidet med gasskraftverket, som selskapet mener er samfunnsøkonomisk lønnsomt, inkludert antatte kvotepriser for CO2.

– Med særnorske krav om fangst og lagring av CO2 fra første dag mener NVE derimot at prosjektet blir samfunnsøkonomisk ulønnsomt, fastslår Reistad.

Ingen nye

Fungerende avdelingsdirektør Rune Flatby i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til NTB at NVE på ingen måte er blitt en politisk aktør, men har tatt hensyn til de sist behandlede gasskraftprosjektene. Etter NVEs vurdering innebærer dette at det ikke skal etableres nye, konvensjonelle gasskraftverk i Norge. Hensynet til økte CO2-utslipp i Norge er tillagt stor vekt.

Hos NVE ligger det i øyeblikket fire gasskraftverk og to kullkraftverk til vurdering. Flatby bekrefter langt på vei at avgjørelsen i de siste sakene også vil bli vektlagt for disse fra NVEs side.

Flere søknader

De fire gasskraftverkene er et 450 MW gasskraftverk på Grenland, et 420 MW gasskraftverk på Mongstad, et 14 MW gasskraftverk på Tjeldbergodden, der det allerede er etablert et reservegasskraftverk på 150 MW, og en melding om et 400-1.100 MW gasskraftverk på Slagentangen.

Det er gitt tillatelse for et 150 MW reservegasskraftverk på Nyhamna i Aukra i Møre og Romsdal, men denne saken er fortsatt til klagebehandling.

Flatby sier at det er elementer av CO2-håndtering av ulik grad i de fleste av søknadene.

NVE har også fått melding om to kullkraftverk som inkluderer fangst og lagring av CO2. De to kullkraftverkene er tenkt bygd på Karmøy/Tysvær og på Husnes. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.