OLJE OG GASS

Nei til 13 oljeblokker

AKUTT BEREDSKAP: Klif mener beredskap mot akutt forurensning må bli bedre
AKUTT BEREDSKAP: Klif mener beredskap mot akutt forurensning må bli bedre Bilde: HANDOUT
Jannicke Nilsen
30. apr. 2010 - 10:57

Klima- og forurensingsdirektoratet fraråder utlysning av de foreslåtte blokkene i Nordsjøen fordi de ligger nær land og mer sårbare områder.

Klif fraråder også blokker i Norskehavet som ligger nær innløpet til Vestfjorden, samt blokker på eller nær Eggakanten i Barentshavet.

Varsomhet

– Det må utvises spesiell varsomhet ved utlysning av petroleumsblokker i kystnære områder eller ved områder som er vurdert til å være særlig sårbare og verdifulle. Skulle uhellet være ute og vi får et stort utslipp i kystnære områder, er det stor sannsynlighet for at olje når land, uavhengig av hvor god oljevernberedskapen er, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klima- og forurensningsdirektoratet i en pressemelding.

Miljøvurderinger

Olje- og energidepartementet har foreslått å lyse ut 100 blokker eller deler av blokker for utvinning av olje og gass i 21. konsesjonsrunde.

Miljøverndepartementet har bedt om miljøfaglige vurderinger av de foreslåtte områdene.

Målet er å lyse ut blokkene før sommeren, med oppstart neste år.

Akutt forurensing

Samtidig som Klif sier ja til utlysning av 87 blokker, påpeker direktoratet at den kystnære beredskapen mot akutt forurensing må bli bedre.

"Oljevernutstyret må utvikles videre for at beredskapen skal fungere tilfredsstillende ved utslipp i kystnære og sårbare områder", heter det i meldingen.

Elektrifisering

Klif mener også at OED må kreve at aktørene utreder elektrifisering og kraftsamkjøring, for redusere klimautslippene fra olje- og gassvirksomheten.

- Olje- og energidepartementet bør stille vilkår om å utrede elektrifisering og kraftsamkjøring i forbindelse med tildelinger i 21. konsesjonsrunde, sier Nåmdal.

Se hvilke blokker Klif mener bør lyses ut og ikke bør lyses ut her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.