SAMFUNN

Neglisjerer kunnskap

- Jeg er bekymret for norsk forskning og det er åpenbart, også fra utlandet, at det er grunn til å være bekymret.

Den internasjonalt høyt anerkjente professor Thomas Ebbesen var ikke nådig da han presenterte sin vurdering på seminaret Viten og verdi på Universitetet i Oslo i forrige uke.

Med sin norske bakgrunn, oppvekst i Frankrike, utdanning fra USA og en yrkeskarriere som blant annet inkluderer ti år i Japan ser han med et globalt blikk på Norge.

Falsk trygghet

Ebbesen hevdet at all vår billige energi har skapt en falsk trygghetsfølelse.

- Norge er en av verdens store aluminiumprodusenter, ikke på grunn av gjennombrudd i forskning, men på grunn av billig energi. Det skiller oss fra alle andre land, poengterte Ebbesen som gikk så langt som å stille spørsmål ved om Norge er modent for å møte en verden basert på kunnskapsindustri.

Han gikk lenger enn til den tradisjonelle kritikken av politikernes manglende forståelse for forskning. Han kritiserte norske industriledere for en likegyldig holdning til FoU og politikernes manglende bevilgninger. - Jeg ser ingen tegn til at de (industriledere, red.anm.) føler behov for å legge press på regjeringen. Det er veldig forskjellig fra andre land, sa han.

Også pressen fikk sin del av kritikken og Ebbesen fant det bemerkelsesverdig at ikke en eneste journalist fra dagspressen hadde funnet det verdt å besøke seminaret som tok for seg fremtidens funksjonelle materialer.

- Forskningsjournalister later til å være ikke-eksisterende i Norge, fremholdt Ebbesen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.