INDUSTRI

Nedslående CO2-tall på verdens miljødag

CO2-nivået ligger jevnt over høyere enn 400 ppm.

Forbrenning av olje og gass og annen menneskelig aktivitet er hovedårsaken til at CO2-nivåene i atmosfæren nå i de fleste målinger er over 400 ppm.
Forbrenning av olje og gass og annen menneskelig aktivitet er hovedårsaken til at CO2-nivåene i atmosfæren nå i de fleste målinger er over 400 ppm. Bilde: NTB scanpix
5. juni 2013 - 14:40

FNs klimapanel har som en målsetting at verdens utslipp av CO2 ikke skal overstige et gjennomsnitt på 400 ppm hvis man skal nå togradersmålet (at den globale gjennomsnittstemperaturen ikke skal stige med mer enn to grader) med en rimelig sannsynlighet.

Stigende kurve

Tall som er offentliggjort av den internasjonale meteorologiorganisasjonen WMO viser at målingene fra Mauna Loa-observatoriet på Hawaii hadde mer enn 400 ppm som timesgjennomsnitt for to uker siden.

– Kurven er stigende, og den viser ikke tegn til å flate ut heller, noe målinger både fra i fjor og for disse første fire månedene også bekrefter, sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved Norsk Institutt for luftforskning (Nilu).

Ansvar

Tallene fra Hawaii samsvarer med målinger på Svalbard, der målingene fra januar og til og med mai alle har et gjennomsnittsnivå over 400 ppm. Hovedkilden til forurensningen er forbrenning av olje og gass og annen menneskelig aktivitet.

– Vi har et internasjonalt ansvar for å løse klimaproblemet, en god start er å ikke åpne noen nye havområder for oljeindustrien, sier leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe gikk for øvrig onsdag enstemmig inn for å si nei til å være med på å godkjenne klimaavtalen Kyoto 2.

Les også:

Cicero: – Kloden tåler mer enn antatt

I disse norske byene kan havet synke

Klare for å pumpe ned CO2 på Svalbard  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.