INDUSTRI

Nedleggelsen av kullgruve på Svalbard utsettes med tre år

Den endrede verdenssituasjonen har ført til økt etterspørsel og økte priser på kull. Store Norske forlenger derfor driften av Gruve 7 til sommeren 2025.

 Gruve 7 på Svalbard er en av gruvene som drives av Store Norske gruvekompani.
Gruve 7 på Svalbard er en av gruvene som drives av Store Norske gruvekompani. Tore Meek
2. sep. 2022 - 10:24

Den endrede verdenssituasjonen har ført til økt etterspørsel og økte priser på kull. Store Norske forlenger derfor driften av Gruve 7 til sommeren 2025.

– Styret i Store Norske har besluttet å utsette avslutningen av Gruve 7, som er Norges siste kullgruve på Svalbard. Opprinnelig skulle gruva stenge når kullkraftverket i Longyearbyen stenges høsten 2023, sier styreleder Anette Malm Justad i det statlige selskapet Store Norske i en pressemelding.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) representerer staten som eier. Han sier at kullet skal brukes til industriproduksjon.

Kritiske råvarer

– Det er krig og stor usikkerhet om tilgangen på kritiske råvarer. Det gjelder også stålproduksjonen i Europa, som vi er helt avhengige av. Norge må ta sin del av ansvaret for forsyningssikkerheten for råvarer. Staten som eier vil derfor ikke motsette seg en betinget forlenget drift inntil juli 2025, sier Vestre.

Gruvedriften på Svalbard har en over 100 år lang historie og har vært viktig for Norges suverenitetshevdelse på øygruppa. Etter nedleggelsen av Gruve 7 ville det bare være den russiske gruva i Barentsburg igjen.

Sikrer strøm

Gruve 7 har også levert kull til Norges eneste kullkraftverk, som sikrer strøm til Longyearbyen.

Dette kraftverket har lokalstyret i Longyearbyen vedtatt å legge ned fra 2023 for å omstille seg til mer klimavennlig kraftproduksjon.

– Beslutningen om å videreføre produksjonen av kull til industriformål i ytterligere to år vil ikke ha innvirkning på energiomstillingen på Svalbard, sier Vestre.

Vedtaket om å legge ned kullkraftverket var medvirkende til den opprinnelige avgjørelsen om å legge ned Gruve 7, siden kullgruva mistet en viktig kunde.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), her under et besøk i California tirsdag denne uken, har møtt Det hvite hus' sikkerhetsrådgiver for internasjonal økonomi for å diskutere oppfølging av fjorårets intensjonsavtale om mineralutvinning.
Les også

Norge og USA skal øke samarbeid om mineralutvinning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.