BYGG

Nedgang i boligsalget

Per Jæger, adm.dir. i Boligprodusentene, presenterer salgstall for 3. kvartal 2010.
Per Jæger, adm.dir. i Boligprodusentene, presenterer salgstall for 3. kvartal 2010. Bilde: Martin Jacob Kristoffersen
Martin Jacob Kristoffersen
18. okt. 2010 - 12:42

Markedsutviklingen i boligmarkedet 3. kvartal 2010 er noe overraskende. I forhold til samme kvartal i fjor, går salgstallet ned, mens igangsettingen og ordrereservene går opp, ifølge tall fra Boligprodusentenes prognosesenter.

– Vi hadde problemer med å forstå disse tallene, og vi er usikre på vi kan hente ut av dem, innrømmer administrerende direktør i Boligprodusentene, Per Jæger.

Sviktende salgstall

Salgstallene for 3. kvartal 2010 går ned med 7,5% i forhold til samme kvartal i fjor. Dette er samtidig med at det bygges 35,8% flere boliger, samtidig som det er en økning på 33% i ordrereserven.

Jæger mener at mye av forklaringen er den nye og strengere tekniske forskriften til plan- og bygningsloven knyttet til bygningers inneklima og energiforbruk.

– Helt frem til 1. august 2009 kunne byggherrene velge å følge forskriftene fra 1997. Dette førte til at det ble solgt svært mange boliger 3. kvartal 2009 for å unngå de nye forskriftene, sier Jæger.

Dermed er det litt problematisk å sammenligne 3. kvartal 2010 opp mot 3. kvartal 2009, mener han.

Strålende september

Ordrereserven for 3. kvartal 2010 går opp med 6,2%, men byggestart av nye boliger går likevel ned med 3,7% i forhold til foregående kvartal. Salget går også ned med hele 15.9%.

Jæger tipper det kan skyldes sen eller utvidet ferieavvikling i år, og at mange salg ble dermed ikke gjennomført. Han oppfordrer til å se enkeltvis på månedene juli, august og september.

– Salgstallene for juli 2010 er riktignok svært lave i forhold til gjennomsnittet for hele 2009 (51,6%), men tar seg kraftig opp i august (93.6%) og september (147.6%). De gode septembertallene er likevel ikke nok til å veie opp for den kraftige nedgangen i juli, sier han.

Hvis alle måneder hadde vært som september, ville det ha gitt en økning i salget på 48% i forhold til gjennomsnittet for hele 2009. Salgstallene for de første ni månedene i 2010 er likevel langt under gjennomsnittet for de siste ti årene.

Økende ordrereserver

Igangsettingstallene for september 2010 er gode, 188.4% i forhold til gjennomsnittet for hele 2009, og opp 36% fra samme kvartal i fjor. Dette tilsvarer ca. 47% oppgang hittil i år, sammenlignet med fjoråret.

Det er eneboliger som utgjør den største delen av igangsettingen, over halvparten.

Ordrereserven øker med 6% fra 2. til 3. kvartal, og det er dermed den 7. økningen på rad. Jæger mener det tyder på at det skjer noe på det ellers døde markedet, men at utviklingen vil være forholdsvis flat.

– Tallene kommer ikke til å vokse opp i himmelen akkurat, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.