OLJE OG GASS

Nedgang for Statoil

Helge Lund under resultatpresentasjon 2007
Helge Lund under resultatpresentasjon 2007 Bilde: Anders J. Steensen

Konsernet fikk et driftsresultat på 23,8 milliarder kroner i første kvartal i år. Dette er 28 prosent dårligere enn i samme periode i fjor, da driftsresultatet var snaue 33 milliarder kroner.

Årsaken til at tallene er dårligere, er lavere priser på olje og gass, økte kostnader og mindre produksjon.

- Vi leverer sterke resultater tross lave olje- og gasspriser, sier konsernsjef Helge Lund.

Redusert produksjon

Statoil hadde en olje- og gassproduksjon i første kvartal på 1.199.000 fat daglig, ned fra 1.237.000 fat per dag i samme periode i fjor.

Denne reduksjonen skyldes i hovedsak lavere produksjon ved feltene Kvitebjørn og Gullfaks. Selv om Visund- og Kristin-feltene til en viss grad har kompensert for reduksjonene ved de andre feltene, har det altså ikke vært tilstrekkelig.

Lavere pris

Resultatet etter skatt ble 7,8 milliarder kroner, sammenlignet med 10,8 milliarder kroner i første kvartal 2006. Det utgjør en differanse på 27 prosent, og skyldes i hovedsak reduserte priser på olje og gass.

Oljeprisene har sunket med 11 prosent (NOK) siden samme periode i fjor, og gassprisene har gått ned 14 prosent.

I tillegg har produksjonskostnadene per fat økt fra et gjennomsnitt på 27,4 kroner for de 12 månedene som sluttet ved nyttår, til 28,4 kroner for de 12 månedene frem til 31. mars i år.

Ser fremover

Imidlertid ser Statoil lyst på fremtiden. Fusjonen med Hydros olje- og gassvirksomhet går som planlagt, og Statoil har flere store prosjekter internasjonalt.

- Statoil har tatt et viktig strategisk steg internasjonalt med vårt tilbud om å kjøpe North American Oil Sands Corporation (NAOSC) i Canada. Dette vil styrke vår posisjon i Nord-Amerika betydelig. I tillegg har vi sikret oss nye leteområder i Indonesia og Tanzania, sier konsernsjef Helge Lund.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.