NCC tar i bruk AI når de tester ut neste generasjon synlighetsklær

NCC gjennomfører nå tester av «tenkende arbeidstøy». Synlighetsklærne benytter blant annet AI-teknologi og klærne kan kommunisere med omverdenen. Skulle ulykken skje, varsler løsningen om at noe har skjedd.

Framtidens sikkerhetsvest vil inneholde både kunstig intelligens, sensorer og varslingssystemer, ifølge NCCs utviklingsavdeling.
Framtidens sikkerhetsvest vil inneholde både kunstig intelligens, sensorer og varslingssystemer, ifølge NCCs utviklingsavdeling. Foto: NCC
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. juni 2023 - 09:36

Synlighetsvesten ble oppfunnet en gang på 1930-tallet, og siden den gang har ikke så mye skjedd med den. Nå løfter NCC blikket og ser på neste generasjons synlighetsklær.

Et helt nytt nivå for arbeidstøy

– Dette er neste generasjons synlighetsklær og mulighetene for anvendelse er store. Det er bare fantasien som setter begrensninger for hva vi kan gjøre med arbeidstøyet vi de kommende årene vil ta i bruk, skriver Claes Henschel, sjef for digital innovasjon i NCC Group Reseach & Innovation, i en blogg på selskapets nettsider.

– Løsningene vi nå ser på innebærer et helt nytt nivå på arbeidstøyet, med kunstig intelligens, sensorer og varslingssystemer. Det mener vi i NCC vil bidra til at sikkerheten på våre bygge- og anleggsplasser og forbindelse med veiarbeid vil kunne styrkes betraktelig, sier han.

NCC har i juni gjennomført tester av arbeidstøy med AI-teknologi hos denne asfaltgjengen i Trøndelag. <i>Foto:  NCC</i>
NCC har i juni gjennomført tester av arbeidstøy med AI-teknologi hos denne asfaltgjengen i Trøndelag. Foto:  NCC

Testes ut også i Norge

I arbeidstøyet asfaltarbeiderne i Trøndelag har testet ut den siste tiden er det innebygget en datamaskin som varsler og identifiserer farlige situasjoner. Med en kunstig intelligens, Edge AI, trenes datamaskinen opp på forskjellige bevegelsesmønstre og lærer de arbeidsoperasjonene som utføres og kan tolke om situasjonen er farlig.

Etter et par dager med testing av AI-vestene er tilbakemeldingene fra asfaltlaget i Trøndelag positive.
– Våre asfaltarbeidere opplever at synlighetstøy med denne typen teknologi kan bidra til økt sikkerhet. Jeg tror at innspillene fra våre folk kan bidra til forbedringer i løsningen og kanskje også noen nye funksjoner, sier områdesjef Thor Kvam i NCC Industry.

Her legges ny asfalt på E6 mellom Eidsvoll og Stange. Strengere krav til mer miljøvennlig asfalt er nødvendig for å nå klimamålene, skriver Grete Aspelund, leder i NCC Industry.
Les også

Fem tiltak for mer klimavennlig vedlikehold av fylkesveiene våre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.