BYGG

NCC legger seg paddeflat

NCC-PROSJEKT: Betongdekkene falt ned fire etasjer og etterlot seg et gapende hull på Biohuset i Hamar.
NCC-PROSJEKT: Betongdekkene falt ned fire etasjer og etterlot seg et gapende hull på Biohuset i Hamar.Bilde: NCC
Joachim Seehusen
16. apr. 2007 - 11:57

- Vi erkjenner at forholdene kvalifiserer til en reaksjon fra Statens Bygningstekniske etat, BE, sa administrerende direktør Sven Christian Ulvatne til pressen i dag tidlig.

I et lengre brev til BE redegjør NCC-sjefen for hva selskapet har gjort og gjør for å bedre rutinene.

Fly forbannet

- Jeg er fly forbannet, sa Ulvatne, som har kalt inn samtlige regiondirektører til et oppvaskmøte klokken 12 i dag. Ulvatne mener NCC har gode rutiner og styringssystemer.

- Men vår evne til å følge disse holder dessverre ikke mål. Som sjef synes jeg det er direkte pinlig at det stilles spørsmål ved vår faglige integritet. Jeg blir fly forbannet fordi NCC ikke leverer den kvalitet vi lover og ikke følger våre egne regler.

Ulvatne mener NCCs styringssystemer er gode nok, det er bruken som har sviktet. For å rette på dette har han engasjert Det norske Veritas til å hjelpe å få rutinene på plass og gjennomføre en fullstendig revisjon av systemet.

- Når hele seks tilfeller dukker opp er det klart at vi ikke kan snakke om enkelttilfeller.

Reaksjoner

Ulvatne gjorde det klart at det blir interne reaksjoner på det som har skjedd, men han avviste å si hvordan disse vil arte seg.

- Men NCC er ikke et selskap som kapper hodene av folk som gjør en feil, det blir ikke snakk om oppsigelser.

Det blir det derimot overfor underentreprenør Svein Johannessen AS som hadde ansvaret for stålarbeidene og monteringen av hulldekkene. NCC vil ikke lenger bruke dette selskapet og Ulvatne varslet også et økonomisk krav vil bli lagt frem.

- Vi har brukt dette selskapet før, og har nå gjått gjennom alle prosjektene der tilsvarende jobber er gjort. Det er ikke funnet feil i noren andre prosjekter, sa Ulvatne.

Flere feil medførte kollaps på Hamar.

Restriktive

NCC vil nå bli mer restriktive med å la sine underentreprenører arbeide under NCCs godkjenning. Ulvatne håper dokumentasjonen han har lagt frem for BE, og revisjonen Veritas skal gjennomføre er tilstrekkelig til at BE velger en mildere reaksjonsform.

Også Byggenæringens Landsforening var til stede på pressekonferansen.

- Det som kjennetegner en seriøs aktør er vilje og evne til å rydde opp når noe slikt skjer, sier Audun Lågøyr. Han avviste å kommentere om NCC-saken er et varsel til hele næringen og om andre selskaper kan komme i BEs søkelys.

Flere saker:

NCC kan miste sentral godkjenning

Politiet etterforsker NCC

Flere feil medførte kollaps

Les mer om: