BYGG

NCC kan miste sentral godkjenning

NCC-PROSJEKT: Betongdekkene falt ned fire etasjer og etterlot seg et gapende hull på Biohuset i Hamar.
NCC-PROSJEKT: Betongdekkene falt ned fire etasjer og etterlot seg et gapende hull på Biohuset i Hamar. Bilde: NCC
Joachim Seehusen
22. mars 2007 - 14:45

Det kan vise seg å bli tungt.

- Det er veldig sjelden vi gjør om slike varsler. De betyr at vi så godt som har bestemt oss, sier avdelingsdirektør Malvin Bjorøy i avdeling for sentral godkjenning.

Vil dokumentere

NCC har frist til 13. april med å kommentere varslet. Den utløsende årsaken er Biohuset i Hamar, som raste sammen under bygging i februar.

Sven Christian Ulvatne, administrerende direktør i NCC, sier han er trygg på at NCC skal dokumentere at de har vel fungerende kontrollsystemer og at BE derfor ikke vil gå så langt som til å trekke godkjennelsen tilbake.

Det har tidligere ikke skjedd at en stor riksdekkende entreprenør mister godkjenningen. I fjor fikk 37 selskaper advarsel mens 26 selskaper mistet sin sentrale godkjenning, 13 av dem har fortsatt ikke fått den tilbake. Hittil i år har 13 selskaper mistet godkjenningen.

BE strammer grepet

BE nå vil skjerpe oppfølgingen av selskaper med sentral godkjenning. Det skjer for mange feil av typen som rett og slett ikke skal skje.

- Når et selskap får sentral godkjenning signerer de på sett og vis en kontrakt med oss der selskapet sier de har orden i sysakene. Nå kommer det stadige meldinger fra kommunene om at slik er det ikke. Jeg vil råde selskaper som har sentral godkjenning til å gjennomføre et dypdykk i egne systemer, sier Bjorøy.

BE konsentrerer sitt arbeid rund byggefeil og byggeprosessen.

Prosjektering og tid

Fukt, bæring, setning, brannsikkerhet og miljø står øverst på listen over byggefeil.

- Av disse er fukt den verste, sier Bjorøy.

I byggeprosessen vil BE holde et skarpt øye med at byggearbeidene ikke starter før det er gitt tillatelse, at bygget utføres som det er prosjektert, at bygget er prosjektert i samsvar med søknaden og at kontrollene gjennomføres som avtalt.

- I byggeprosessen er prosjektering det store punktet. Problemet er tid, tid og tid.

Avliver cowboyene

- Alle skylder på cowboyene i byggenæringen. Det begrepet må vi kvitte oss med. Problemet er ikke cowboyer, men at vi gjør feil vi ikke lærer av. Vi gjør de samme feilene om igjen og om igjen.

Bjorøy råder aktørene til å bruke mer tid på planlegging og prosjektering i tidlig fase. Han mener byggherrene må gi sine rådgivere tid til å gjøre en god jobb for å få en god jobb levert.

- Tilliten til sentral godkjenning er på veg ned. Det vil vi gjøre noe med. Det store spørsmålet er om raset i Hamar var et enkeltstående tilfelle i byggenæringen, sier Bjorøy.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Møter kritikken

Ulvatne er helt klar på at for NCC var uhellet med Biohuset i Hamar et enkelttilfelle.

- Vi har gått gjennom flere av våre prosjekter, og vi har ingen indikasjoner på at systemene våre ikke er gode nok.

Noen justeringer og forbedringer har NCC likevel funnet frem til. Disse skal gjennomføres, og forelegges BE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.