BYGG

NCC godtar bot på én million

FALLT SAMMEN: Flere etasjer raste på bygget NCC hadde under oppføring i Hamar. Ulykken skjedde etter arbeidstidens slutt, og ingen ble skadd.
FALLT SAMMEN: Flere etasjer raste på bygget NCC hadde under oppføring i Hamar. Ulykken skjedde etter arbeidstidens slutt, og ingen ble skadd. Bilde: NCC
Joachim Seehusen
6. mars 2009 - 13:56

– Det var en svikt i rutinene våre, og vi ønsker å legge saken bak oss. Derfor vedtar vi forelegget, sier administrerende direktør Peter Gjørup i NCC Construction AS til Hamar Arbeiderblad, som i onsdagens avis avsløre at selskapet hadde fått én million kroner i bot.

Flere feil

Det var hele 18 hulldekkeelementer på til sammen 160 tonn som raste sammen. Ulykken skyldtes et samspill mellom flere feil og mangler i utførelsen.

  • Manglende utstøping/fuging av hulldekker før understøttelsen ble fjernet.
  • Feil utførelse av innfesting (bolt og forankring) av vinkel til plasstøpt heissjakt.
  • Mulig redusert betongkvalitet i heissjakta.
  • Veggtykkelsen samsvarte ikke med minstekravet for bolten som ble brukt.

Les også:

Gjennomgikk rutiner

Ulykken førte til at NCC i en periode mistet sin sentrale godkjenning. Selskapet fikk denne tilbake igjen fra Statens Bygningstekniske Etat uvanlig raskt. Dette skyldtes av ledelsen tok saken alvorlig og blant annet fikk en uavhengig gjennomgang av sikkerhetsrutiner og prosedyrer.

Ifølge Gjørup har NCC Construction AS etter ulykken skjerpet rutinene og etterlevelsen av dem.

Les også:

Flaks

Både politiet og Arbeidstilsynet sier det bare flaks hindret at ingen ble drept i ulykken.

Politiet mener at NCC Construction som hovedentreprenør og hovedansvarlig for bygget begikk så mange og grove brudd på lover og regler at det kvalifiserer til et forelegg på én million kroner, skriver Hamar Arbeiderblad.

Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.