BYGG

Navarsete: Vil ta bygningers energibruk til klimatoppmøtet

Joachim Seehusen
11. nov. 2009 - 15:49

- Reduserte utslipp er ikke bare et spørsmål om olje- og gassutvinning og redusert bilkjøring. Mer energieffektive bygninger er et svært sentralt og viktig tiltak. Derfor forventer jeg at energibruk i hus og bygninger blir et terma i København, sa kommunalminister Liv Signe Navarsete på et foredrag under Rådgivende Ingeniørers (RIF) Høstmøte tidligere i dag.

- Årsaken er klar: De siste 30 årene har ingen sektor hatt høyere vekst i energibruken enn byggenæringen, sa Navarsete, og viste til at hele 40 prosent av norsk stasjonær energibruk er i bygninger' fortsatte statsråden.

Viktig sak

- Blir dette en del av de norske innspillene i København?

- Det er ikke avgjort, men jeg har løftet det frem i regjeringen. Det er en viktig sak. KRD jobber nå, med andre departementet med å forberede Norges saker. Jeg håper det kommer, men det er ikke avgjort om jeg skal reise til København for å legge det frem, sier Navarsete som også har drøftet innspillet med olje- og energiministeren.

Ny energigruppe

Kommunaldepartementet legger i disse dager siste hånd på mandatet til en ny arbeidsgruppe som Navarsete vil ha satt ned så fort som mulig, helst før jul.

- Denne gruppen skal arbeide med energieffektivisering i bygg. Gruppen skal ha representanter for byggenæringen, miljøorganisasjoner og fra myndighetene.

Navarsete sa at gruppen skal utarbeide en plan for hvordan energieffektiviteten i bygg kan forbedres, både i nye og eksisterende bygg. Gruppen skal komme med konkrete forslag og se på både regelverket og økonomiske virkemilder.

Navarsete har det travelt. Allerede før sommeren vil hun ha en rapport på sitt skrivebord. Derfra skal den ikke gli ned i noen skuff:

- Nei, dette skal omformes til praktisk politikk. Det er klart at vi må vurdere og drøfte forslagene, men det kan bety at fortskrifter og regler blir endret, lover Navarsete.

Etterlyser forskning

RIFs fremste ekspert på energibruk, Ida Bryn fra Erichsen & Horgen, trengte ikke noen arbeidsgruppe, men presenterte Navarsete for forslag til regelendringer fra salen:

- Forskriftene går nå på teoretisk energibruk. Regelverket må endres slik at det gjelder faktisk forbruk, så må krav til måling av energiforbruk også hos leietaker inn i forskriftene, sa Bryn mens Navarsete noterte flittig.

Bryn mente også at det er for lite forskninnsats på energibruk.

- Det er behov for forsknngsmidler til energieffektivisering. I dag går det meste til energiproduksjon. De som jobber med energieffektivisering mangler lobbyister, sa Bryn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.