OLJE OG GASS

Navarsete vil ikke åpne for oljevirksomhet utenfor Lofoten

Uenig med Borten Moe.

Den oljen som kanskje fins utenfor Lofoten, kan få ligge i fred en god stund til, mener Sp-leder Liv Signe Navarsete. Nestleder Ola Borten Moe er ikke enig. Her på Senterpartiets landsstyremøte på Gardermoen.
Den oljen som kanskje fins utenfor Lofoten, kan få ligge i fred en god stund til, mener Sp-leder Liv Signe Navarsete. Nestleder Ola Borten Moe er ikke enig. Her på Senterpartiets landsstyremøte på Gardermoen. Bilde: NTB scanpix
11. feb. 2013 - 13:10

Navarsete innledet på Sps landsstyremøte mandag og gikk grundig inn i begge de store stridssakene partiet har balet med den siste tiden: EØS-avtalen og oljevirksomhet.

Etterpå tonet hun ned dramatikken og forsvarte den avklaringen som Sp for et par uker ble tvunget til å gjøre om EØS og framtidig regjeringsdeltakelse.

– Sps standpunkt om EØS har ligget fast siden 2004. Det er ingen endring av vår posisjon at vi nå sier det ikke er aktuelt med reforhandling eller utmeldelse av EØS for å regjere videre. Når det gjelder Lofoten, er jeg uenig med Ola Borten Moe. Vi har ulikt syn på dette. Nå får vi en åpen og god debatt internt i partiet fram til landsmøtet, sier Navarsete.

En ærlig sak

Borten Moe tar øyensynlig uenigheten med stor ro. Han sier det er en ærlig sak at det er ulike oppfatninger om oljevirksomheten i disse havområdene, og mener det er helt åpent hva landsmøtet vil bestemme seg for.

Han mener fortsatt at han har lagt fram et godt kompromiss, som blokkerer for åpning av nye felt i neste fireårsperiode, men som vil reaktivere to sovende konsesjoner som ble gitt til Statoil i 1994 i Nordland VI.

Hensynet til klimaet og fiskeressursene var partilederens viktigste argumenter mot å åpne for oljeaktivitet utenfor Lofoten.

– I dag vet vi at jorda ikke tåler at vi tar ut og brenner all fossil energi som er funnet. Det internasjonale energibyrået sier at mye må bli værende ubrukt dersom vi skal kunne stanse oppvarmingen. Spørsmålet blir da om Norge, som er blitt rikt på olje og gass, skal kjøre i full fart og utvinne alle ressurser? spurte Navarsete.

Og ga selv svaret: Den oljen og gassen som kanskje finnes utenfor Lofoten, kan få ligge i fred en god stund til. Det gjelder også det som måtte finnes i Nordland VI.

– Men varig vern bør heller ikke være aktuelt for Sp. Det kan komme en dag da sikkerheten er høyere og rensing av utslipp fra gass og olje er bedre, sa hun.

Ap: – Vi er ikke helt der hvor Borten Moe er

EØS

Selv om Sp godtar at EØS-medlemskap er en ufravikelig forutsetning for en videreføring av det rødgrønne samarbeidet, betyr ikke det at partiet vil oppgi sin aktive kamp for å løsne båndene til EU.

– Vi leder an i arbeidet med å få en bedre samarbeidsform med EU enn EØS-avtalen. Sps langsiktige mål ligger fast. Og enn så lenge er det utrolig viktig for Norge at vi har en hånd på rattet når den daglige EU-politikken utformes. Jeg mener at Sp i regjering hver eneste dag viser hvordan handlingsrommet kan utvides, sa partilederen.

Hun mente også at Sp har bidratt til en varig endring i norsk EU- og EØS-debatt ved å avmystifisere reservasjonsretten, være mer kritisk til alle direktiver som kommer fra Brussel, stille mer inngående krav til EØS-relevans og stå opp for norske interesser. Kort sagt: slutte å stå med lua i handa.

– Vår avklaring om at vi går til valg på den samme plattformen som ved de to siste valgene, er ikke en avlysning av EØS-debatten, forsikret Navarsete landsstyredelegatene.

Les også:

Industrien glad for Lofoten-forslag

Bekymret for manglende oljevern i Lofoten

Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.