SAMFUNNPOLITIKK

– Navarsete har frekkhetens nådegave

Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum raser mot Liv Signe Navarsetes fornybarplaner.
Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum raser mot Liv Signe Navarsetes fornybarplaner. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Stein Jarle Olsen
4. sep. 2009 - 13:58

Senterparti-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete sa i dagens Aftenposten at naturvern må vike for utbygging av mer fornybar energi.

Hun sa også at hun var oppgitt over miljøvernorganisasjonene som snakker høyt om behovet for fornybar energi, men er mot så lenge det betyr inngrep i naturen.

Les saken:

– Har ikke fått til noe

Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum mener Navarsete har frekkhetens nådegave.

– Jeg mener at Senterpartiet burde holde kjeft og ligge litt lavere i terrenget til de faktisk har fått på plass noe fornybar energi. De er veldig bråkjekke i valgkampen, men har ledet Olje- og energidepartementet i fire år nå uten å få til noe som helst. Natur og Ungdom er varme vindkrafttilhengere, og vi føler oss ikke truffet av kritikken fra Liv Signe. Vi mener at vi ikke kan ikke løse et miljøproblem ved å forsterke et annet, nemlig tap av artsmangfoldet, sier Gjærum til Teknisk Ukeblad.

– Patetisk

Hun mener man må se på hvert enkelt vindkraftprosjekt og hvorvidt det har akseptable miljøkonsekvenser, og sier at Natur og Ungdom har anbefalt OED til å si ja til mange vindkraftprosjekter, men at de ikke har fått støtte som monner, og derfor ikke blir realisert.

– Det er rett og slett patetisk når Senterpartiet skylder på miljøbevegelsen og tøffer seg med at man må ta et valg, når de ikke har fått til noe selv de siste fire årene. Det er de som er bremsen her, ikke vi, tordner Gjærum.

Flyr rundt i helikopter

Hun sier at det ikke er noen som mistenker Senterpartiet for å være spesielt opptatt av norsk natur.

– Ingen har vært så sterke motstandere av å ta vare på de mest verdifulle naturområdene i Norge som Senterpartiet. Det gjelder blant annet Trillemarka og en rekke andre vernesaker, behandlingen av naturmangfoldsloven og nå når Liv Signe fyker rundt med helikopter i valgkampen og hytter med neven mot rovdyra. Senterpartiet demonstrerer bare at de ikke har noe greie på miljøproblemene når de ikke har skjønt hvor dramatisk artstapet i Norge er, sier Natur og Ungdom-lederen.

Har økt utslippene Også Naturvernforbund-leder Lars Haltbrekken mener kritikken fra Senterpartiet er feilslått. (Foto: Scanpix)
Har økt utslippene Også Naturvernforbund-leder Lars Haltbrekken mener kritikken fra Senterpartiet er feilslått. (Foto: Scanpix)

Har økt utslippene

Gjærum får støtte fra Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

– Senterpartiet sier at de er miljøpraktikere og ikke miljøteoretikere. Da skulle man tro at de gikk inn for å kutte klimagassutslippene. De bestyrer jo de to departementene i Norge som er ansvarlige for de desidert største utslippene, nemlig Samferdsels-departementet og Olje- og energidepartementet, sier Haltbrekken, som har regnet på utslippene fra de Senterparti-styrte departementene i perioden 2005-2008.

Kunne ha gjort noe

Han har via Statistisk sentralbyrå kommet frem til at CO2-utslippene fra de Olje- og energidepartementsstyrte næringene har økt med 1,1 millioner tonn, fra Samferdselsdepartementet med 0,6 millioner tonn, mens Landbruksdepartementet har redusert utslippene med 0,1 millioner tonn.

Til sammen er altså økningen på 1,6 millioner tonn CO2.

– Senterpartiet er det partiet som har bidratt til den største utslippsveksten fra 2005-2008, og er samtidig de som virkelig kunne gjort noe med de norske utslippene. 1,6 millioner tonn tilsvarer mer enn utslippene årlig fra gasskraftverket på Kårstø, eventuelt 640.000 privatbiler, sier Haltbrekken til Teknisk Ukeblad.

– Bommer fundamentalt

Han freser også over at man har vært så rundhåndet med oljeindustrien og dermed sørget for utslippsvekst fra disse sektorene i mange år fremover.

– Det har aldri før vært tildelt så mange letetillatelser på norsk sokkel, totalt 178 i denne regjeringsperioden. Det er solid norsk rekord. Brundtland 3-regjeringen delte ut 120, mens Bondevik 2 ga 116 konsesjoner. Senterpartiet bommer så fundamentalt med kritikken sin, og jeg mener de med denne kritikken kun prøver å dekke over det faktum at de har gjort sitt ypperste for å øke norske klimagassutslipp, sier Haltbrekken.

– Senterpartiet kunne ha satt i verk tiltak fra samferdselssektoren og oljeindustrien. Det har de ikke. De kunne latt være å sette i verk tiltak for øke utslippene. Det har de heller ikke. Det de derimot har gjort, er å sette i verk tiltak for å øke utslippene og spadd ut letetillatelser til oljeindustrien med begge hendene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.