IT

Navarsete avviser påstander om snuoperasjon

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete benekter at hun har endret standpunkt.
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete benekter at hun har endret standpunkt. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Det er Dagens Næringsliv som skriver at regjeringen er i ferd med å snu i spørsmålet etter et initiativ fra Høyre. Partiet foreslo i vår at regjeringen måtte utrede spørsmålet om åpne kabel-TV-nett.

I vår ble Høyres forslag avvist av samferdselsministeren, men tidligere denne uken bestemte regjeringspartiene i transport- og kommunikasjonskomiteen at forslaget skal «vedlegges protokollen» istedenfor at de stemmer forslaget ned.

– Feiltolkning

At dette betyr at regjeringen har snudd, avviser Navarsete kontant.

– Det er nok en feiltolkning i Dagens Næringsliv. Regjeringen har en veldig klar strategi. Vi ønsker en lik behandling av innholdet på nettet slik at de tilbyderne som er på nettet i dag ikke kan innskrenke friheten som sluttbrukere har til å velge ulike innhold og tjenester på sin internettforbindelse, sier Navarsete til NTB.

I dag er kundene låst til kabeleierens tilbud, mens et åpent nett ville betydd at for eksempel seere tilknyttet Canal Digitals kabelnett kunne kjøpe TV-programmer fra konkurrenten Get.

Navarsete viser til at Post- og teletilsynet sammen med kabel-TV-bransjen selv har satt sammen en arbeidsgruppe for å finne fram til noen viktige prinsipper for nettnøytralitet. Denne gruppen nærmer seg nå en konklusjon. Også Medietilsynet har en sak som berører dette temaet uten på høring.

Regjeringen åpner kabel-TV-nettet

Samme syn

– Flertallet i transport- og kommunikasjonskomiteen har sagt at de ønsker å avvente resultatet av denne høringen, og deretter eventuelt vurdere saken videre. Det synes jeg er en grei konklusjon. Det handler ikke om at jeg har gjort en kuvending, jeg har fortsatt det samme synet om at vi ønsker nettnøytralitet og at flest mulig skal få tilgang til noe de faktisk kan velge ut ifra, understreker samferdselsministeren.

– Grunnen til at jeg har vært skeptisk til Høyres forslag er at det fortsatt er mange i Norge som ikke har fiber, og da er det liten vits i å snakke om frihet til å velge tjenester når tjenesten ikke er der, sier Navarsete.

Restriktiv

Høyres Olemic Thommessen mener at fredagens debatt i Stortinget avslørte at det er flere oppfatninger om saken innad blant regjeringspartnerne.

– Jeg merket meg forskjellen på Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjuls innlegg og samferdselsminister Navarsetes innlegg. Det er ingen tvil om at samferdselsministeren står på en mye mer restriktiv linje enn det kan virke som Arbeiderpartiet gjør. Jeg velger å tolke debatten og de merknadene som regjeringspartiene har skrevet på en positiv måte, og jeg håper vi kan få en positiv debatt om dette utover våren, sier han til NTB.

Thommessen er ikke fornøyd med de stadige utsettelsene av forslaget om nærmere utredninger.

– Det er vanskelig å skjønne hvorfor man ikke er villig til å igangsette et arbeid for å få svarene på hvordan dette kan gjøres, mener Thommessen.

Kabel-TV-leverandørene er motstandere av å åpne TV-nettet, mens Schibsted, TV 2 og Mediebedriftenes Landsforening har argumentert for det motsatte synet. (©NTB)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.