IT

Navarsete åpner ikke videokorken

HAR EN PLAN: Kommunalminister Liv Signe Navarsete kan ikke løse trafikkproblemene mot Oslo, men har skissert en plan for økt omfang på videomøter nasjonalt.
HAR EN PLAN: Kommunalminister Liv Signe Navarsete kan ikke løse trafikkproblemene mot Oslo, men har skissert en plan for økt omfang på videomøter nasjonalt. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
27. feb. 2012 - 15:30

Utbredelsen av videokonferanser bremses av dårlige bredbåndslinjer og mangel på utstyr og kunnskap.

Det kommer frem i rapporten ”Kommunikasjon uavhengig av sted”, som Vestlandsforskning har laget for Distriktssenteret.

Les mer: Terroren hindrer videomøterKritisk

Den umiddelbare kritiske flaskehalsen er at departementene i Oslo bruker videomøter internt etter at de måtte finne nye kontorer på grunn av terrorangrepet på Regjeringskvartalet.

Konsekvensen er at det er liten kapasitet igjen til fylkesmann og tilsyn som vil ha visuell kontakt med departementene.

Ansatte som prøver seg på pc-løsninger som Skype og Google risikerer å bli blokkert av forvaltningens sikkerhetsbarrierer.Beredskap

Kommunalminister Liv Signe Navarsete ser ingen mulighet til å løse denne proppen med det første.

– Nei, det kan jeg ikke svare på nå. Dette handler om sikkerhetsnivået på alternative løsninger. Her er vi i gang med et beredskapsarbeid hvor vi må se på helheten, sier Navarsete til Teknisk Ukeblad.

De fleste møtes på gamlemåten

Pressekonferanse på video

Hun fikk overrakt rapporten elektronisk i et videomøte med Distriktssenteret og Vestlandsforskning.

Her deltok fagmedarbeidere fra senterets tre lokasjoner i Sogndal, Steinkjer og Sandnessjøen.

Pressen deltok på video fra Oslo og Stord.VIRTUELT: Overrekkelsen av rapporten om videomøter foregikk selvsagt på video. Øverst er Distriktssenterets Sogndal-kontor med leder Halvor Holmli (i midten), avdelingsleder Tove Damås og kommunikasjonsrådgiver Dan-Erik Aggvin. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen

Funker ikke sammen

Distriktssenterets leder Halvor Holmli understreket behovet for en nasjonal, samkjørt satsing for å få fart på utviklingen.

Aktuelle hindringer er kunnskapsmangel, for dårlige bredbåndslinjer og utstyr som ikke snakker sammen.

Mangel på kompatibilitet bremser utviklingen, ifølge Frida Ekström ved Vestlandsforskning.

Det gjelder i første rekke muligheten til å kunne koble pc-baserte løsninger med dedikert videokonferanseutstyr, som Skype med Tandberg.Privat sektor mest utsatt

Spesielt for privat sektor er utfordringene mange.

Les mer: Kun 1 av 5 bruker videoFlere skal jobbe sammen

– Det farligste med en slik rapport er at den legges i en skuff. Det første vi gjør er å kalle sammen KS og Fornyingsdepartementet til et møte med oss for å få til et samarbeid på tvers av forvaltningsnivåene, kvitterte statsråd Navarsete.

FAD er som fagdepartementet på informasjonsteknologi, mens kommunene må være med blant annet for å unngå at statlige og lokale videoløsninger ikke fungerer opp mot hverandre.

Les også: – Framtida er Avatar-chatting

Gjenoppfinner telefonkiosken

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.