IT

Nav bruker fortsatt disketter

HISTORISK: Er det noen som husker disketter? Alle som jobber i Nav gjør det, og en rekke leger.
HISTORISK: Er det noen som husker disketter? Alle som jobber i Nav gjør det, og en rekke leger. Bilde: F-Secure
22. sep. 2008 - 12:30

Hver måned blir det skrevet ut tusenvis av disketter fra Nav som sendes rundt til fastlegene her i landet via Posten.

Dette skrev også Teknisk Ukeblad i mai i år. Da ble det lovet bot og bedring. Men lite har skjedd.

Les også:

Nav er koblet til Norsk Helsenett, men kan ikke sende meldinger, kun motta meldinger. Først til vinteren vil Nav få mulighet til å sende pasientlistene elektronisk, skriver Computerworld.

Nettet finnes

Norsk Helsenett er et landsdekkende og lukket kommunikasjonsnett som knytter sykehus og andre helseaktører sammen i et sikret elektronisk nettverk.

President i Den norske legeforening, Torunn Janbu, er overrasket over hvor kort helsesektoren har kommet i bruken av Norsk Helsenett. Spesielt Nav har vært for sløve, synes hun.

Sinker

– Nav henger langt etter når det gjelder elektronisk kommunikasjon, sier Janbu.

Ifølge Nav skyldes bruken av disketter gamle datasystemer som ikke er kompatible med nettet.

Frykter konsekvensene

I flere år har spesialhelsetjenesten vært nødt til å sende inn sensitive data tre ganger i året til Norsk pasientregister, som har som formål å innhente pasientdata til bruk i nasjonal statistikk, forvaltning og forskning. Helsedirektoratet har i flere år krevd at leveransene skal lagres på elektroniske media (diskett, CD,DVD eller lignende) og sendes som ordinær post.

- Vi sender pasientopplysninger som blant annet navn, kjønn, fødselsnummer, postnummer, kommunenummer, fylkesnummer og dignoser. Dette sender vi under et unikt nummer som pasienten har, sier Korsrud. På kontoret sitt på senteret for øre-, nese og halssykdommer på Lørenskog har hun flere pakker disketter.

- Jeg skjønner at disse opplysningene er veldig interessante i forskningsøyemed, men vårt fokus er pasientens ve og vel. Jeg frykter at dette kan få konsekvenser for dem, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.