IT

NAV betaler 29 millioner kroner for Altinn uten å bruke plattformen

Sterk kritikk fra Altinn-sjef Lars Peder Brekk.

Nav betaler mye for tilgang til Altinn-plattformen, men bruker den lite og skylder på tekniske utfordringer som Altinn-ledelsen avviser.
Nav betaler mye for tilgang til Altinn-plattformen, men bruker den lite og skylder på tekniske utfordringer som Altinn-ledelsen avviser. Bilde: Dag Yngve Dahle
14. okt. 2014 - 08:59

Nav betaler 29 millioner i år for å bruke den offentlige portalen Altinn, men likevel har Navs brukere i liten grad fått muligheten til å levere elektroniske skjemaer på denne måten.

– Jeg er overrasket over at Nav ikke har vært mer opptatt av å lete etter de gode løsningene i samarbeid med oss, sier direktør Lars Peder Brekk i Brønnøysundregistrene, som har ansvaret for Altinn, til Dagens Næringsliv.

Samme pris som Skatteeaten

Både næringslivet og privatpersoner kan levere digitale skjemaer til det offentlige gjennom portalen Altinn, men Nav utnytter portalen for dårlig, mener Brekk.

"Årsavgiften" på 29 millioner kroner for å bruke Altinn er beregnet ut fra hvor stort potensial Nav har for transaksjoner i portalen.

Skatteetaten betaler det samme, og denne etaten står for 88 prosent av transaksjonene.

Les også: – Mer makt til it-leverandørene kan stoppe anbudstørken

Innrømmer lite bruk

– Det stemmer at vi til nå har vært en mindre bruker av Altinn enn det vi i prinsippet betaler for, sier utviklingsdirektør Ingunn Midttun Godal i Nav til avisen.

Lars Peder Brekk mener blant annet at selvbetjent uttak av foreldrepermisjon er en tjeneste Nav burde kunne tilby digitalt gjennom Altinn.

Les også: Eksperter fra NAV, Altinn og sykehusene skal få orden på data i Politiet

Bare tull

Nav opplyste imidlertid til Dagens Næringsliv allerede i sommer at dette vil være for teknisk krevende fordi søknaden krever signatur fra to personer samtidig.

– Det er bare tull. Det er ingen problem for oss å få inn både én, to og ti signaturer dersom folk bruker Altinn og kan identifisere seg, sier Brekk.

Les også:

– Hele verden ser på de norske edtech-selskapene

Denne forskeren kan jage vekk 9 av 10 troll på nettet

Undersøkelse: Staten øver ikke på IT-sikkerhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.