KLIMA

Naturlige plantevernmidler kan skade miljøet

De store dosene man må bruke av naturlige plantevernmidler gjør dem like skadelige som andre midler.
De store dosene man må bruke av naturlige plantevernmidler gjør dem like skadelige som andre midler. Bilde: Colourbox
Jannicke Nilsen
24. juni 2010 - 15:51

En ny, canadisk undersøkelse antyder at naturlige plantevernmidler forårsaker mer skade enn konvesjonelle kjemikalier.

Større doser

Forskere ved Universitetet i Guelph sier at naturlige tilsetningstoffer ofte brukes i større doser enn vanlige plantevernmidler, og dermed forårsaker potensielt mer skade for vannkvalitet og andre deler av økosystemet.

Årsaken til at man bruker mer av naturlige plantevernmidler, er at de ikke virker like effektivt.

– Det er for enkelt å si at et produkt er bedre for miljøet fordi det er økologisk. Dyrkere av økologisk mat har lov til å bruke naturlige plantevernmidler, og i noen tilfeller påvirker disse midlene miljøet i større grad enn de syntesiske plantevernmidlene, fordi de må brukes i store doser, sier professor i miljøvitenskap Rebecca Hallett i en melding.

Database

Forskerne tok for seg fire syntetiske plantevernmidler, to konvensjonelle produkter hyppig brukt av produsenter av soyabønner, samt to nyere plantevernmidler, i kategorien "lav-risiko".

Forskerne så også på et mineraloljebasert plantevernmiddel som tar knekken på plantelus og et annet produkt som inneholder en type sopp som infiserer og dreper insekter.

De to forskerne brukte en database som indikerer grad av miljøpåvirkning for aktive ingredienser basert på ulike faktorer, blant annet påvirkning på jordsmonnet, avrenning, halveringstid, forbrukerrisiko, samt risiko for dyr og fugler.

Store mengder

De foretok også felttester som viste hvor godt hvert plantevernmiddel fungerte.

– Vi fant at plantevernmiddelet som var basert på mineralolje hadde den største påvirkningen på miljøet, fordi produktet virket bare dersom det tok knekken på lusa, og det krevde at planten ble påført store mengder av middelet, sier Hallet.

Sammenlignet med de tradisjonelle plantevernmidlene, var mineraloljemiddelet også mindre effektivt, fordi det i tillegg til å drepe lus, tok knekken på andre insekter som hadde naturlige nyttefunksjoner i miljøet, blant annet knyttet til plantens vekst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.