MILJØ

Naturen endrer seg

Lengre vekstsesong på grunn av mildere klima og økende nedbørsmengder fører også til at det biologiske mangfoldet endrer seg.

Fuglene hekker tidligere fordi våren kommer tidligere. Algeveksten på trær øker betydelig. Det blir mer mose i skogbunnen.

Dette er noen resultater i en rapport Norsk institutt for naturforskning (NINA) har utført for Direktoratet for naturforvaltning (DN).

I en pressemelding fra Miljøverndirektoratet sier miljøvernminister Børge Brende at rapporten viser det klimaforskerne har forutsett i mange år. Han sier det er alarmerende at miljøgifter som ble sluppet ut i naturen allerede i 1950 fortsatt bidrar til at eggeskallene hos rovfugler blir tynne.

Men det er lyspunkter. Tilførslene av bly fra Europa er betydelig redusert siden 1990. Likevel er konsentrasjonen av bly i hønsefugler omtrent like høy som for 10 år siden.

Mellom 99 og 55% reduksjon i nedfall av svovelforbindelser over Norge er registrert de siste 20 årene. Det viser at internasjonalt samarbeid virker, mener miljøvernministeren.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.