Nato signerer kontrakt for artillerigranater verdt 12,5 milliarder kroner

Nato har signert en kontrakt for kjøp av artilleriammunisjon for 12,5 milliarder kroner, hvorav en del skal gå til Ukraina, opplyser Nato-sjef Jens Stoltenberg.

23. jan. 2024 - 09:21

– Russlands krig i Ukraina har blitt en kamp for ammunisjon, sa Stoltenberg etter signeringsseremonien i Brussel tirsdag.

Kontrakten gjelder kjøp av 155 mm artilleriammunisjon. Nato har inngått kontrakten på vegne av medlemsland som enten vil levere granatene videre til Ukraina, eller bruke dem til å fylle på sine egne lagre. De første leveransene kan skje om tidligst et år.

En Nato-kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at det er Belgia, Litauen og Spania som er kjøperne. Leverandørene er angivelig den franske våpenprodusenten Nexter og tyske Junghans. Til sammen kan det dreie seg om rundt 220.000 artillerigranater.

Flere Nato-land opplever at egne våpenlagre har krympet betraktelig som følge av krigen i Ukraina.

Stoltenberg mener at det er helt nødvendig å øke produksjonen av ammunisjon for å sikre fortsatt støtte til Ukraina. Han sier samtidig at Nato ikke ser noen umiddelbar trussel mot alliansens medlemsland.

Ukraina har gang på gang advart om at mangelen på ammunisjon hindrer landets forsvarskrig mot Russlands invasjonsstyrker.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.