ENERGI

Nasjonale miljøpriser

60 kandidater konkurrerte om å komme til finalen i Glassbjørnen 2003.

Prisen er en nyetablert nasjonal miljøpris som deles ut for første gang i år.

Miljøprisen består av fire priskategorier. I gruppen for Innovasjon stakk firmaet Norild AS av med seieren. Her konkurrerte Naturkart DA fra Moss og ST-Production AS om topplassen.

I gruppen Økodesign var det bilprodusenten Think Nordic AS som vant over Stokke Gruppen AS og Pure Water co as, mens i gruppen Gjenvinning gikk Statsbygg til topps. De konkurrerte om prisen med COOP Norge Trondheim og Rognebærlia barnehage i Oppegård kommune.

Bedriftsprisen gikk til FotoKnudsen i Bergen. Øvrige finalister var Arkitektkontoret GASA AS og Grafisk Senter Grøset AS. I tillegg fikk Håg ASA hedersprisen 2003.

Glass som symbol

Prisen består av en isbjørn i glass. Det er kunstneren Nico Widerberg som har laget isbjørnen ved hjelp av en spesiell støpeteknikk som gir skulpturen et særpreget uttrykk.

Isbjørn er valgt som symbol fordi det er funnet miljøgifter i isbjørn som truer dens reproduksjonsevne. Samtidig fører klimaendringene til at isen i Arktis smelter og eksistensgrunnlaget til isbjørnen trues.

Glass er valgt som materiale fordi det er skjørt, akkurat som jorda vår. Glass er i tillegg transparent og åpenhet i miljøsaker er et uttalt politisk mål. Glass er også et rent materiale som kan gjenvinnes gang på gang.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.