NATURVITENSKAP

Nasa vurderer arvtaker

Erik Tandberg
14. mai 2002 - 12:50

Forslagene bli redusert til tre i november. Deretter skal ett elimineres, slik at Nasa i 2003 står igjen med to. Ett eller to nye systemer skal stå ferdig til bruk i 2012. Prosjektet kalles Space Launch Initiative (SLI).

Det nye transportsystemet ser ut til å få to trinn for frakt av romfartøyer. Fartøyene kan være bemannet eller tilpasset for eksempel utplassering av satellitter eller frakt av forsyninger til Den internasjonale romstasjonen ISS. Mest mulig skal være gjenbrukbart. Rakettmotorene i totrinnssystemet skal benytte drivstoff der brenselkomponenten kan være kerosenlignende, hydrogen eller begge deler.

Sannsynligheten for tap av mannskap under en romfergeoppskytning nå antas å ligge mellom 1:250 og 1:500. Med annengenerasjonssystemet tar Nasa sikte på en sannsynlighet på 1:10.000. Dette er et meget krevende mål som trolig vil medføre en eller annen form for redningssystem i det bemannede romfartøyet.

Kostnadene er en annen utfordring. Mens Nasa ofte oppgir at det med romfergesystemet koster ca. 22.000 dollar å plassere 1 kg nyttelast i bane, skal det nye systemet gjøre jobben for relativt beskjedne 2200 dollar pr. kg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.