ROMFART

NASA vil plante trær på Mars

Mars sett gjennom Hubble-teleskopet. Nå vil NASA se på mulighetene for å skape liv på Mars ved å pumpe inn sterke drivhusgasser.
Mars sett gjennom Hubble-teleskopet. Nå vil NASA se på mulighetene for å skape liv på Mars ved å pumpe inn sterke drivhusgasser. Bilde: NASA\Wikimedia Commons
Stein Jarle Olsen
20. juli 2007 - 07:55

NASA-forskere har i samarbeid med mexicanske universiteter begynt å snakke om det som sannsynligvis er det mest ambisiøse prosjektet menneskeheten noen gang har begitt seg ut på, skriver nyhetstjenesten Softpedia.

Pumpe inn drivhusgasser

Visjonen er nemlig å pumpe atmosfæren på Mars full av oppvarmende drivhusgasser for på den måten å øke temperaturen der til et nivå som er levelig for oksygenkrevende organismer.

I dag er temperaturen på planeten rundt - 55 grader celsius, og målet er å komme så høyt som 5 plussgrader.

– Det høres ut som science fiction, men vi tror det skal kunne la seg gjøre, sier Rafael Navarro-Gonzalez, professor ved UNAM-universitetet i Mexico.

Trær på Mars

Etter å ha gjort atmosfæren på Mars mer lik den vi har på Jorden, håper forskerne å få på plass trær på planeten.

– Ting begynner ikke å skje fra et biologisk ståsted før trær begynner å gro. Trær er motoren i biosfæren, og det er mulig at Mars kan ha trær om 100 år, sier NASA-forsker Chris McKay.

Mars har imidlertid en livløs steinoverflate og en veldig tynn atmosfære som hovedsaklig inneholder CO 2; ikke akkurat hva man tenker på som ideelt for å få ting til å gro. I tillegg mangler planeten ozonlag, og treffes derfor av intens kreftfremkallende UV-stråling.

Pol-is

Det er antatt at Mars har is på polene, og at det derfor kan være muligheter både for eksisterende liv og for å tilføre liv på måten NASA planerer.

I flere år har Navarro-Gonzalez holdt øye med vulkanen Pico de Orizaba i Mexico fordi forskerne har plantet trær der. Håpet er at observasjonene skal gi kunnskap om hvilken betydning høyde og lufttrykk har for trærs vekstbetingelser.

Leke Gud

Det endelige målet er altså å pumpe inn drivhusgasser inn i Mars' atmosfære, øke temperaturen og få i gang fotosyntese ved å plante trær. Om det blir funnet eksisterende liv, vil prosjektet, som har fått navnet "Pico de Orizaba" etter vulkanen i Mexico, bli avsluttet.

– Tanken er å undersøke mulighetene for å kolonisere Mars. Hvis det finnes liv har vi ikke noen rett til å ødelegge det, men om Mars er øde, kan vi ta liv fra Jorden til Mars, sier Navarro-Gonzalez.

Uvisst er det imidlertid hvordan problemene med ozonlaget, steinoverflaten og den manglende tyngdekraften skal løses.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.