INDUSTRI

Nasa vil la alger lage oksygen på Mars

Ved fotosyntese i enorme drivhus.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har som mål å sende folk til Mars på 2030-tallet, og ser nå på muligheten for å produsere oksygen på den røde planeten.
Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har som mål å sende folk til Mars på 2030-tallet, og ser nå på muligheten for å produsere oksygen på den røde planeten. Bilde: Nasa
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. mai 2015 - 08:50

Om lag 70 og 90 prosent av oksygenet på Jorden dannes av blågrønnbakterier og alger gjennom fotosyntese.

Utviklingsselskapet Techshot arbeider nå for den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa med å utvikle en metode som kan lage oksygen på Mars på samme måte, melder The Science Times.

Slipper vekt

Algene skal lage oksygenet ved å bruke nitrogen fra jordsmonnet på Mars.

Dermed slipper romfarerne å ta med seg tunge oksygentanker fra Jorden.

– La oss sende mikrobene og la dem ta de tunge løftene for oss, sier Techshots sjefsvitenskapsmann Eugene Boland ifølge The Science Times.

USA har som mål å sende mennesker til Mars på 2030-tallet.

Les også: Fascinerende bilder viser jorden fra baksiden av månen

Mars-rom

For å teste ut ideen, har selskapet laget et eget «Mars-rom», hvor atmosfæren, jordsmonnet og lengden på dagene ligner det man finner på den røde planeten.

Nasa ser for seg å dyrke dette i stor skala i enorme drivhus på Mars. Men først er planen å gjøre forsøk i liten skala på ubemannede oppdrag for å se om det fungerer.

Les også: I disse tankene vokser det som kan bli Norges nye milliard-næring

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.