INDUSTRI

NASA vil fange inn en asteroide

4700 asteroider kan utgjøre en risiko for Jorda.

Månen avtegner seg som en sigd på nattehimmelen, mens planeten Venus kan ses som en lysende prikk under den. Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA har planer om å fange inn en asteroide og plassere den i bane rundt månen for nærmere studier. Hensikten er å få klarhet i hvor stor faren for at en asteroide skal kollidere med jorda egentlig er.
Månen avtegner seg som en sigd på nattehimmelen, mens planeten Venus kan ses som en lysende prikk under den. Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA har planer om å fange inn en asteroide og plassere den i bane rundt månen for nærmere studier. Hensikten er å få klarhet i hvor stor faren for at en asteroide skal kollidere med jorda egentlig er. Bilde: Reuters
12. sep. 2013 - 14:39

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA vil fange inn en asteroide, og nærmer seg en avgjørelse om hvilket av de små himmellegemene den skal ta opp jakten på.

Listen over kandidater er redusert til tre. Disse tre oppfyller kravene om at de må være mellom sju og ti meter lange, sa Paul Chodas i NASA denne uken. NASA vil sende opp et ubemannet robotfartøy som skal sette asteroiden i bane rundt månen.

Her kan den så få besøk av romfarere som henter prøver av asteroiden ned til analyse på jorda. Et viktig mål for prosjektet blir å avklare hvor stor faren for at en asteroide skal kollidere med jorda er, og hva som kan gjøres for å avverge en slik mulig katastrofe.

Les også: Bygger verdens største teleskop

Viktig

– Dette er ikke noe engangsprosjekt. Det er en viktig del av hele romvirksomheten, sier NASA-talsmannen Bill Gerstenmaier. Men han minner samtidig om at NASA sliter med økonomien og ikke har fått så store beløp til asteroideprosjektet som organisasjonen ba om.

Asteroider er små himmellegemer som går i bane rundt solen eller en annen stjerne. Ifølge nettstedet Universe Today viser beregninger at det fins over 150 millioner av dem bare i de indre delene av vår solsystem, og flere tusen av disse kan utgjøre en fare for jorda.

– Det fins kanskje 4.700 asteroider der ute – vi må regne pluss/minus 1.500 – som betraktes som en mulig risiko. Dette er de nyeste og beste tallene vi har, het det i en artikkel på Universe Todays nettsider i fjor.

Les også: Drasset på 19 kilos okysygenapparat opp Everest

Vakthold

– Det er ikke slik at disse asteroidene ønsker å skade deg. Men de kan komme til å gjøre det likevel, het det videre i denne artikkelen. Astronomene må fortsette å holde vakt for å kunne si fra i god tid om det virkelig oppstår fare for en kollisjon, ble det påpekt.

Å fange inn en asteroide kan gi mer kunnskap om dette, men også annen informasjon som kan være til kommersiell nytte. Derfor ønsker NASA å gi forretningsselskaper tilgang til en eventuell asteroide plassert i bane rundt månen.

USAs president Barack Obama har nevnt teknologi knyttet til asteroideprosjektet som et mulig bidrag til en framtidig bemannet ferd til planeten Mars på 2030-tallet. Men foreløpig er det bare bevilget en brøkdel av det prosjektet vil koste.

Les også:

Her kan du sette deg i en romferje

Bli med inn i Kennedy Space Center

Se astronautenes ti mest legendariske bilder  

VIDEO: Tre års solaktivitet på tre minutter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.