ROMFART

Nasa vil begrave Den internasjonale romstasjonen i Stillehavet

Nasa vil pensjonere Den internasjonale romstasjonen ISS, melder CNN.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) skal pensjoneres om åtte år.
Den internasjonale romstasjonen (ISS) skal pensjoneres om åtte år. Foto: Nasa
3. feb. 2022 - 07:45

Den internasjonale romstasjonen – ISS – skal ut av arbeid i 2030, og året etter skal den styrtes i en øde del av Stillehavet og bli liggende på bunnen der, går det fram av nye planer for stasjonen, skriver CNN.

ISS, som drives av Nasa, russiske Roskosmos, japanske Jaxa, europeiske Esa og canadiske CSA/ASC, er både den største romstasjonen og den som har vært i drift lengst.

Romstasjonen går i bane 400 kilometer over jordas overflate og har vært bebodd av astronauter og kosmonauter kontinuerlig siden 2000. Stasjonen, som nå er 23 år gammel har hatt flere problemer i det siste, blant annet branner og bekymringer for luftlekkasjer.

Etter 2030 skal kommersielt drevne romstasjoner overta for ISS, med hjelp fra Nasa.

Området der den skal «begraves» er kjent som Point Nemo. Det ligger rundt 480 mil utenfor New Zealands østkyst og 320 mil nord for Antarktis. Det anslås at USA, Russland, Japan og andre europeiske land har dumpet mer enn 263 vrakdeler fra romfartøy der siden 1971.

Nasa har gitt flere hundre millioner dollar i støtte til kommersielle partnere som skal bygge romstasjoner, blant dem Jeff Bezos' selskap Blue Origin.

Russland sier de vil gå ut av ISS-prosjektet i 2025, med sikte på å bygge en egen romstasjon som kan tas i bruk i 2030. Også Kina, hvis astronauter i lang tid har vært utestengt fra ISS, er i ferd med å etablere sin egen stasjon.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) er den eneste romstasjonen i kretsløp rundt jorden. Der skal et norsk system nå måle luften for å oppdage eventuelle gasslekkasjer.
Les også

Norsk teknologi blir livsviktig på den internasjonale romstasjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.