ROMFART

NASA planlegger base bak månen

Vil ha astronauter i likevektspunkt bak månen innen 2021.

13. nov. 2012 - 19:20

NASA har lenge snakket om å sende astronauter tilbake til månen.

Nå som Obama er gjenvalgt som president i USA, vil planene om en bemannet post i likevektspunktet EML-2, bak månen, sannsynligvis bli realisert.

Venter på kunngjøring

Ifølge space.com har professor emeritus og grunnlegger av George Washington Space Policy Institute, John Logsdon, uttalt at planene om en bemannet base i bane rundt jorden sannsynligvis er blitt klarert med Obama-administrasjonen allerede.

Man har ventet på utfallet av presidentvalget i USA for å stake ut kursen videre innen amerikansk romfart.

Til Teknisk Ukeblad sier Logsdon at hans utsagn ikke er offisielt, men at man blant romfartseksperter i USA venter på en offisiell kunngjøring fra NASA i svært nær fremtid.

President Barack Obama ga i 2010 grønt lys for at NASA skulle få fortsette arbeidet mot å sende astronauter til en asteroide innen 2025, og de ønsker også å opprette et nærvær av mennesker rundt Mars innen 2035.

Les også:

Han fikk bygge sin egen rakett hos Nasa

Denne kan hjelpe lamme til å gå  

Storrakett

I forbindelse med disse ambisjonene utvikler den amerikanske romfartsorganisasjonen en gigantisk rakett, også kjent som Space Launch System, SLS.

Denne raketten skal for første gang siden Apollo sende astronauter dypere ut i verdensrommet enn den internasjonale romstasjonen.

I tillegg til at NASA utvikler SLS har de gitt Lockheed-Martin i oppgave å utvikle en kapsel for astronauter.

Kapselen har fått navnet Orion Multi-Purpose Crew Vehicle, og er ikke helt ulik Apollo. NASA planlegger i første omgang å teste Orions varmeskjold ved å sende den i to omløp rundt jorden i løpet av 2014. Orion vil da løftes fra Cape Canaveral i Florida på en Delta 4 Heavy bærerakett.

Lagrangepunktene for systemet Jorda-månen. NASA evaluerer en ferd med kapselen Orion, som etter planen skal plasseres i punkt EML-2 (L2)
Lagrangepunktene for systemet Jorda-månen. NASA evaluerer en ferd med kapselen Orion, som etter planen skal plasseres i punkt EML-2 (L2)

Tilbake til månen

I september informerte NASAs nestkommanderende, Lori Garver, at en omfattende rapport var levert til kongressen i USA.

Rapporten tok for seg konkret hvilke planer de har for å utforske verdensrommet rundt jord-måne-systemet, asteroider nærløpende til jorda, månen, og til slutt Mars.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Vi skal tilbake til månen, og vi skal for første gang sende astronauter til en asteroide. Vi jobber aktivt med å utvikle planen for å sende astronauter til Mars, sier NASAs nestkommanderende, Lori Garver.

I 2017 er planen altså å sende Orion på en ubemannet ferd rundt månen i en såkalt åttetallsbane, da sendt opp av det nye SLS-systemet. Denne operasjonen vil være den første hvor SLS og Orion sendes opp sammen, og kalles Exploration Mission 1.

Les også:

Skal utforske Mars innenfra

– Jeg tror det er liv på Mars  

Springbrett til asteroide

I 2021 vil de første astronautene kunne stasjoneres i likevektspunktet EML-2, som ligger 65 000 kilometer bak månen. Punktet kan bli et springbrett til nærmeste egnede asteroide for utforskning. Dette er NASAs Exploration Mission 2.

Et likevektspunkt i verdensrommet er et punkt hvor gravitasjonskreftene fra to store masser utligner hverandre.

I et slikt punkt kan et romfartøy eller en modul parkeres og stå stille nesten uten at man må bruke drivstoff for å opprettholde posisjonen. Likvektspunktet EML-2 kan også utnyttes til sol –og jordobservasjon, radioastronomi, og til annen forskning i denne såkalte stille sonen bak månen.

Hovedsakelig seks strategiske prinsipper ligger bak NASAs planer, i følge et memo fra William Gerstenmaier, som er NASAs direktør for menneskelig utforskning av verdensrommet.

For det første er det ønskelig å utnytte den allerede eksisterende internasjonale deltagelsen man har greid å etablere gjennom samarbeidet rundt den internasjonale romstasjonen. I tillegg er det nødvendig å videreutvikle aktører innen kommersiell romfartsindustri for å opprettholde logistikktilbudet og stimulere innovasjon i dette markedet.

Les også:

Bli med inn i Kennedy Space Center

Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

Gjenbruk

Det er også ønskelig med en større grad av gjenbruk av rommoduler, og utvikling av ny teknologi for en økt grad av sikkerhet og reduserte kostnader.

Til sist skal dette sørge for at man bygger opp erfaring og kompetanse til  å kunne utføre de mer komplekse operasjonene lenger ut i verdensrommet. Astronautene vil da også skulle kunne bistå i utforskning av månen, for eksempel gjennom teleoperasjon av rovere på månens overflate.

Dersom NASA greier å gjennomføre denne planen, vil det bli det fjerneste stedet fra jorda med mennesker tilstede på ferden.

Man vil også kunne forske på forbedring av stråleskjold for å beskytte astronauter under lengre romferder utenfor Van Allen –beltene som beskytter jorden mot stråling.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen har imidlertid ikke planer om å overskride det føderale budsjettet, som i 2013 ligger på 17.7 milliarder dollar.

Fikk du med deg disse sakene?

Slik tar superhackeren kontroll over telefonen din

Her smeller Norges nye supervåpen

De 11 heteste elektronikk-julegavene

Dette er Norges nye supersentre for forskning

Slik bygges Norges nye praktgate  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.