NATURVITENSKAP

Nasa holder pusten

Nasa sier de har lært: Discovery skyves opp ved hjelp av nye faststoffraketter og en ny hovedtank.

Hovedtanken forsyner fergens egne hovedmotorer med drivstoff i starten.

Tanken er langt bedre isolert slik at ikke is og så videre skal løsne og skade fergens vingeforkanter i starten.

Det var dette som skjedde med den forrige. Det hyperkalde drivstoffet får luftas fuktighet til å kondenseres på utsiden og så fryse til is.

Det skal ikke skje heretter, lover Nasa.

Discovery har også fått en kvinne som fartøysjef: Eileen Collins.

Inspiserer utsiden

Discovery har også en ekstra lang bom om bord. Med denne skal mannskapet inspisere hele fergens ytterside, via høyoppløselig video.

Flight STS-114, som ekspedisjonen heter, har et mannskap på syv. To av disse skal ta en rompromenade på utsiden av fergen for å demonstrere helt nye reparasjonsteknikker.

Senere skal de – så fort fergen er koplet til romstasjonen ISS – ta enda en tur, da for å skifte ut et ødelagt gyroskop som hjelper ISS til å holde seg korrekt i banen.

Disse to ingeniørene skal dessuten skru fast noe de temmelig prosasisk kaller en bagasjehylle, en ESP. Dette betyr External Stowage Platform.

Hylla skal brukes til å holde reservedeler og byggesett-biter mens ISS bygges videre av spesialister som svever rundt i rommet rundt den.

Foruten av Commander Collins består mannskapet av pilot James Kelly, og spesialistene Charles Camarda, Wendy Lawrence, Soichi Noguchi, Steve Robinson og Andy Thomas.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.