ENERGI

Narve avslørte kraftkrise

Anders J. Steensen
23. jan. 2006 - 14:51

Kraftproblemene tas nå med i argumentasjonen for gasskraftverk i nord.

– Narve viste at det er nødvending med et gasskraftverk i Finnmark , sier Svein Fredriksen i Hammerfest Energi.

– Finnmark må ha mer kraft. Den eneste måten å få mer kraft på er å bygge gasskraftverk, sier prosjektdirektør Svein Fredriksen i Hammerfest Energi, som har søkt konsesjon for et gasskraftverk med CO 2 -håndtering. Søknaden er til behandling hos NVE.

– H ammerfest Energis gasskraftverk med CO 2-håndtering skal sikre energiforsyningen i Finnmark og LNG-fabrikken på Melkøya, sa statsråd Odd Roger Enoksen på Naturgasskonferansen i november. "Narve" bekreftet behovet.Vindturbinene stoppet

"Narve" herjet i hele Nord-Norge. Store skader ble påført kraftnettet slik at strømmen ble borte for flere tusen husstander. – Kraftnettet i Finnmark er for dårlig. Vi er helt avhengige av at forbindelse til Sverige, sørover og til Finland er i orden.

Under stormen forsvant disse på grunn av store problemer med ising i kraftinntakstasjoner og på ledningsnettet. Hadde det ikke vært for at smelteverket i Finnfjordbotn er ute av drift, hadde ikke Nord-Norge hatt tiltrekkelig kraft, sier Fredriksen.

Han legger til at "Narve" viste at det ikke er mulig å stole på vindkraft. – Når det blåser storm og orkan og temperaturen synker ned til nærmere minus 30 0C, da er ikke vindkraften der. Da stopper vindturbinene for å beskyttes mot skader. I tillegg falt kraftforsyningen fra Sverige og Finland ut. Da hadde vi få eller ingen reserver å gå på, sier han.47 Hz

De mange feilene i nettet medførste store belastninger. Flere bedrifter måtte stoppes fordi frekvensen i nettet kom helt ned i 47 Hz. Det ødela flere elektrisk motorer i mange bedrifter.

– Vi vet ikke hvor stort skadeomfanget er, men regner med å få erstatningskrav fra flere bedrifter grunnet kraftforsyningen, sier Fredriksen.Uten ny kraft, ingen oljeetableringer

Svein Fredriksen mener det er behov for en nasjonal satsing for å sikre kraftnettet til landets nordligse fylke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I dag har Finnmark tilgang på 60 MW i Finland, men kraftunderskuddet i vår naboland er stort. Fredriksen regner med at tilgangen på kraft fra Finland vil begrenses i fremtiden.

– Vi må ha lokal kraft. Hvis ikke er det umulig å etablere nye fabrikker her i Finnmark. Uten lokal kraftproduksjon kan alle som drømmer oljeutbygging på land her i Finnmark, glemme enhver etablering, slår Fredriksen fast.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.