IKT

Når størrelsen teller

8. nov. 2001 - 17:02

Til tross for en pris til over 250.000 kroner, tror NECs nordiske produktsjef Torbjörn Holm at plasmaskjermer blir å finne i butikker, på flyplasser, i møterom og kanskje etter hvert i hjemmekinoen.

Markedet for store plasmaskjermer er i rask utvikling. I Norden er det ventet at det i år blir solgt nesten 3300 skjermer hvorav 760 i Norge. Om fire år spår produktsjefen at det i Norge blir solgt over 30.000 plasmaskjermer.

Allerede i dag selges plasmaskjermer for hjemmekino i Norge. Det er dessuten det segmentet som øker mest. NEC tror at markedsprisen innen tre år kommer til å være under 50.000 kroner for 42 tommers plasmaskjermer.

Teknikken for plasmaskjermen er stort sett den samme for alle merkene. Hvert bildepunkt eller lyspunkt på plasmaskjermen består av tre små celler som er fylt med gassblanding. Avstanden mellom fremre og bakre glasskive i cellen er mellom 0,01 til 0,02 millimeter. I både frem- og baksiden av cellen sitter ultratynne elektroder som er så tynne at de er gjennomsiktige.

Når en høy spenning tilføres til de fremre elektrodene, skjer en elektrisk utladning som gjør at gassblandingen i cellen avgir ultrafiolett lys. Det ultrafiolette lyset treffer fosfor i cellens bakkant som deretter avgir farger (rød, blå og grønn) som vises på skjermen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.