KRAFT

Når ikke 3 TWh innen 2010

Camilla Aadland, Jannicke Nilsen
13. mai 2008 - 07:00

Regjeringen ligger milevis bak sitt eget mål om å bygge ut 3 TWh vindkraft innen 2010.

Innen utgangen av 2008 vil snaue 1 TWh være bygget ut. Utover dette eksisterer det per i dag ingen nye, konkrete byggeplaner. Regjeringen utlyste nylig en ny støtterunde for vind, men den har ikke søknadsfrist før til høsten.

Olje- og energidepartementet (OED) og Enova sier nå rett ut at det ikke vil foregå nok produksjon av vindkraft til å oppfylle målet om 3 TWh vind i 2010.

Les også: Tror på vindkraftdobling
Krever 1,2 mrd. til vindkraft
- Fornybar energi overselges
Tror på vindkraftdobling

Spaden i jorda

- Vi har innsett at det ikke vil stå ferdig 3 TWh vindkraft i 2010. Det er ikke mulig, men vi vil kunne sette i gang nok prosjekter til å nå dette målet, sier fungerende direktør for energiproduksjon i Enova, Øyvind Leistad

Politisk ledelse i OED mener likevel at de har innfridd målet, dersom tilstrekkelig antall vindkraftanlegg er under bygging i 2010.

- Vi må være i gang, spaden må være i jorda. Det holder ikke å ha kontraktsfestet vindkraftanleggene med Enova, for det gir ingen garanti, sier statssekretær Guri Størvold.

- Betyr ikke produksjon

I Stortingsmelding 2000-2001 er regjeringens vindmål referert følgende:

"Regjeringen har som mål innen 2010 å bygge ut vindkraftanlegg som årlig produserer 3 TWh (...)".

Størvold mener imidlertid at målformuleringen ikke betyr at produksjonen faktisk er i gang.

- 3 TWh skal være utløst innen 2010, det står ikke noe i stortingsvedtaket om at det skal være produksjon. Vi ønsker helst at produksjonen skal være i gang, men hvis vi ser på kalenderen er det ikke sannsynlig. Vi kan blant annet ikke vedta at leverandørene skal levere utstyr i tide, sier Størvold, og viser til den lange ventetiden på vindturbiner i det hete leverandørmarkedet for vindkraft.

Ikke sant

Stortingspolitikere i energi- og miljøkomiteen reagerer på Størvolds uttalelse.

- Dette er en fordreining av sannheten. Stortingsvedtaket går selvfølgelig ut på at det skal være produksjon, vi er ikke interessert i om det bygges eller ikke. Det må være i drift, sier stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) i Energi- og miljøkomiteen.

Venstres energipolitiske talsmann Gunnar Kvassheim mener regjeringen nå senker ambisjonsnivået.

- Justerer målene

- Målet er 3 TWh produsert vindkraft innen 2010. Uttalelsen går inn i et mønster hvor regjeringen ikke leverer de støtteordningene og rammebetingelsene som trengs, og hvor de justerer målene etterhvert som de ser at mål blir vanskelige å innfri. Kårstø skulle for eksempel renses i 2009, men nå er målet forskjøvet til 2012 eller 2013, sier Kvassheim.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Holten Hjemdal mener regjeringen kunne sikret at vindmålet ble nådd, blant annet dersom de hadde jobbet hardere for å få ESAs godkjenning til støtteordningen for fornybar elektrisitet.

- Regjeringen har somlet fra dag én, det har ført til en skandale for fornybarsatsingen. De har ikke klart å levere et støttesystem som utbygger opplever som tilfredstillende i forhold til at de tør å satse. Vi har verdens beste vindforhold, nok av potensielle utbyggere, det eneste som mangler er et godt nok støttesystem og at NVE har et effektivt forvaltningssystem. Regjeringen leverer ikke på noen av disse punktene, sier Holten Hjemdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.