NATURVITENSKAP

Når galakser kolliderer

12. aug. 2001 - 08:17

Med romteleskopet hubble har de klart å fange inn et fantastisk bilde av galaksen med det lite lyriske navnet ESO 510-G13 i stjernebildet Hydra . Galaksen har en uvanlig, vridd form, noe som ifølge forskerne skyldes at den består av to galakser som har kollidert.

Stjerneyngel

Galaksen blei først oppdaget av forskere ved the European Southern Observatory (ESO ) i Chile, derav navnet. Detaljer av strukturen er synlig fordi det interstellare støvet som følger «skiva» blir opplyst av den sterke «lysblæra» i midten.

Gravitasjonskreftene har ødelagt den strukturen i de to opprinnelige galaksene, og stjerner og stjernestøv smelter sammen i en prosess som tar millioner av år. Etter hvert som gravitasjonskreftene i den nye galaksen stabiliserer seg, vil den ta form som en normal, enkeltstående galakse, som vår egen Melkeveien.

I de ytre regionene av galaksen, spesielt på høyre side, har forskerne oppdaget dannelsen av nye stjerner. Blåfargen antyder at de er enormt varme, og dermed unge.

Bilde 10.000

Forskerne brukte forskjellige fargefiltre for å komponere dette bildet, som gir et optimalt visuelt bilde av galaksen. Filtrene har forsterket kontrasten mellom de støvete spiralarmene, lysblæra og de blå «krybbene» til «stjerneyngelen». Dette bildet representerer dessuten bilde nr. 10.000 som er tatt med det største kameraet på Hubble siden monteringen i 1993.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.