ARBEIDSLIV

Når det kommer til Stykket

FULL TILLIT: Marit Stykket ble enstemmig valgt som NITOs nye leder.
FULL TILLIT: Marit Stykket ble enstemmig valgt som NITOs nye leder.
Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
24. okt. 2003 - 14:08

Hun er både første kvinne og første leder med helsefaglig bakgrunn på toppen av denne mannsbastionen.

Det er kanskje Norges siste mannsdominerte skanse som falt med bioingeniøren Marit Stykket (45). Om hun bevisst har valgt å bli en historisk person, skjuler hun det godt.

Hun var visepresident i forrige valgperiode Etter å ha vært på opplæring til presidentvervet i to år, burde hun være godt rustet til å lede 50.000 ingeniører og bioingeniører. Fra nå av er slagordet rå, skapende og synlig.

Hundehold og friluftsliv

En blid og imøtekommende kvinne møter Teknisk Ukeblad etter at vi har bedt om intervju med den nye NITO-lederen. Selv om hun forteller om lange dager på kontoret eller i aksjon for NITO, bærer hun ikke synlige preg av det så langt. Batteriene lader hun med hundehold og friluftsliv.

- Ikke det at jeg er noen tindebestiger altså, men jeg liker å gå tur både sommer og vinter og gjerne på fjellet, understreker den nye presidenten, som trådte sine barnesko i Mjøndalen.

Mange velger utdanning tilfeldig, men det var en kjær hund som ble utslagsgivende for Stykket:

- Jeg hadde i utgangspunktet lyst til å kombinere realfag og omsorgsbiten. Jeg tenkte en stund på veterinærstudiet, men så hadde det seg slik at jeg hadde hund på denne tiden, og han ville jeg ikke skille lag med. Jeg bodde fortsatt i Mjøndalen, og dermed falt valget på bioingeniørutdanning ved Drammen sykehus som det dengang het. Jeg har ikke angret og er glad for valget i dag, bedyrer Stykket.

Wheatenterrieren Herman får ikke være med på kontoret, men NITO-presidenten synes det er godt å ha omsorgen for en hund slik at hun ikke blir boende på kontoret fra morgen til kveld.

- Lufteturene stykker opp dagen og gir energi til å stå på videre, sier den nyvalgte lederen som er gift, men ikke har barn.

På en seiltur i sommer var Marit Stykket utsatt for en ulykke som resulterte i en måneds sykeopphold og flere uker i rullestol. Alle tærne på en fot ble revet av da hun skulle hjelpe en nabobåt med fortøyning. Legene klarte å sy på de to største som har mest betydning for balansen, men hvordan resultatet blir, vet hun ikke før tidligst om et år. Fortsatt er hun bevegelseshemmet og plages med smerter.

- For en som alltid har vært vant til å fyke rundt, er det ergelig å være handikappet på denne måten. Samtidig gir det rom for ettertanke og større forståelse for dem som har slike problemer et helt liv. Jeg er spent på hvordan balansen blir. Etter 20 år i seilbåt om somrene, er det vemodig at det kanskje tar slutt. En seiler uten balanse er ikke det beste mannskapet, understreker Stykket.

Varsler endringer

Marit Stykket ble valgt ved akklamasjon på NITOs kongress i høst uten motkandidat. Det var 17 år siden sist NITO-tillitsvalgte hadde opplevd det.

- Jeg tolket det slik at medlemmene ønsker en endring, og at de mener jeg er den rette til å få det til.

Valget av en kvinne som leder signaliserer uansett endring i en organisasjon der 80 prosent av medlemmene er menn.

Stykket er opptatt av å jobbe mot en mer åpen og fleksibel organisasjon der oppgavene står i fokus og organisasjonsstrukturen kun er et virkemiddel. Hennes største ønske er å kunne jobbe utadrettet uten at uttalte eller uuttalte regler og strukturer hindrer det.

Da Stykket begynte som heltidstillitsvalgt i NOBI, hadde hun gått gradene fra bioingeniør i rutineproduksjon ved hormonlaboratoriet på Aker sykehus i Oslo til å være overbioingeniør i Oslo kommune. Nå går hun fra et kvinnedominert arbeidsmiljø til et mannsdominert miljø i NITO.

- En styrke med mannsdominerte arbeidsplasser er at menn sier fra på en mer tydelig måte. Dermed bidrar de også til å ta uenigheter opp på et tidligere tidspunkt. Styrken ved kvinnedominerte miljøer er at kvinner legger ned masse energi og stolthet i sitt arbeid uten å fremheve egen innsats. Kvinner er også mer opptatt av fellesskapets resultater og mindre opptatt av å posisjonere seg selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bioingeniøren inn i NITO

Marit Stykket ledet NOBIs hovedstyre da de fusjonerte med NITO i 1998.

- Den gang opplevde vi at de små organisasjonenes tid var forbi og fremskrittene hver for oss ble for små. Derfor landet vi på NITO.

Om fusjonen har vært vellykket eller ikke, vil ikke Stykket si noe om: - Nå sitter jeg jo som president i NITO. Det taler vel for seg!

Stykket ønsker seg et nærmere samarbeid med sivilingeniørene selv om de har signalisert at de vil det motsatte: - NITO er Norges største ingeniørorganisasjon. Sammen med NIF hadde vi hatt en utrolig tyngde og gjennomslagskraft i samfunnsdebatten. Nå må vi prøve på egen hånd, og det skal vi få til. Men da må vi også tørre å ta kontroversielle standpunkter og delta i vanskelige debatter, understreker Stykket.

At det var en kvinne som skulle få denne rollen, hadde vel få trodd i ingeniørenes egne rekker.

- Ingeniører er spesielle i den forstand at vi er detaljorienterte og nøyaktige. Vi ønsker at alle andre skal vite akkurat hva vi kan og vil. I en organisasjon som NITO er det 50.000 ulike meninger. Derfor vil vi alltid oppleve at noen blir tråkket på tærne. Vi vil nok møte mange dilemmaer framover, men det vil også styrke organisasjonen,sier Stykke. Hun tror ikke på dem som spår fagforeningenes død, men mener at karriereplanlegging og faglige nettverk for enkeltmedlemmer vil få større betydning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.