Når bommene aktiveres må også nullutslippskjøretøy betale i Kristiansand

Den første september blir det gjeninnføring av bompengene i Kristiansand. Satseneblir hevet. Og nå må også nullutslippsbilene betale.

Takstene for nullutslippskjøretøy lblir i Kristiansand 50 prosent av hva fossildrevne kjøretøy må betale når en ser bort fra rabattsystemene
Takstene for nullutslippskjøretøy lblir i Kristiansand 50 prosent av hva fossildrevne kjøretøy må betale når en ser bort fra rabattsystemene Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
Thor Søndenaa
13. juli 2021 - 15:30

Etter åtte bompengefrie måneder må kjøretøy i Kristiansandsregionen igjen punge ut når de skal inn til sentrum (Mot bompengefri sommer i Kristiansand). Inntil bominnkrevingen ble slått av 1. januar 2021, håvet bomstasjonene inn ca. 50 millioner kroner i snitt pr. måned. Oppholdet i innkreving har m.a.o. ført til et beregnet tap på rundt 400 mill. kr. Bompengene er en del av finansieringen til Samferdselspakke 2 for Kristiansandsregionen.

Økte takster

Takstene øker, det blir innført betaling for nullutslippskjøretøy og miljødifferensiering av bompengetakstene ifølge pressekontakt Marit Husa i bompengeselskapet Ferde AS. Endringene er gjort i henhold til Prop. 95 S (2020 – 2021) vedrørende utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2 i Agder.

Takstene for nullutslippskjøretøy ligger på 50 prosnet av hva fossildrevne kjøretøy må betale når en ser bort fra rabattsystemene.

Ikke urimelig at nullutslippskjøretøy må betale

Varaordfører Erik Rostoft i Kristiansand (TVP) <i>Foto:  Kristiansand kommune/Anne Lise Norheim</i>
Varaordfører Erik Rostoft i Kristiansand (TVP) Foto:  Kristiansand kommune/Anne Lise Norheim

 - Endringene er i tråd med holdningene til det politiske flertallet i Kristiansand, sier varaordfører Erik Rostoft (TVP) til Veier24.

Han peker på at det ikke bare handler om utslippsproblematikken, men at man bl.a. også må se på infrastrukturen for ladestasjoner og trengselsproblemene i sentrum. Da er det ikke urimelig at også nullutslippskjøretøy må avgiftsbelegges.

 - Mer en halvparten av nye biler som selges i Kristiansandsområdet er el-biler, forteller han.

Oversikt over de nye takstene finnes på www.ferde.no sammen med informasjon om at endring av takstene kan påklages til Samferdselsdepartementet innen tre uker fra kunngjøring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.