NATURVITENSKAP

Nanotur til Boston

Nano-teknologien gjør det mulig å skreddersy katalysator. Ill. viser nanoteknologi og ikke den aktuelle katalysatoren. Ill: WWW.ORNL.GOV
Nano-teknologien gjør det mulig å skreddersy katalysator. Ill. viser nanoteknologi og ikke den aktuelle katalysatoren. Ill: WWW.ORNL.GOV Bilde: WWW.ORNL.GOV
Atle Abelsen
29. mars 2006 - 07:00

– Vi skal bruke tre dager på den store nanoteknologikonferansen NSTI Nanotech 2006, en dag på bedriftsbesøk og en dag på MIT, forteller senior teknologiutsending Stein Ivar Hansen i Innovasjon Norge i Boston.

– Vi har blinket ut et knippe på 12–13 bedrifter blant det store antallet relevante bedrifter i delstaten, og kommer antakelig til å ende opp med 3–4. Deltakerne kan selv komme med ønsker og innspill om besøksbedrifter.

Overflatelegering

Boston-bedriften Xtalic er i ferd med å kommersialisere en rekke patenter i forbindelse med fremstilling av nanostrukturerte legeringer for overflatebehandling.

– Disse skal erstatte krom, som nå er underlagt strenge miljøbestemmelser i amerikansk industri, sier Vice President of Operations & Business Development David Ventola.

De nye, strengere kravene til bruk av krom gjelder ikke bare i USA. Også EU jobber med tilsvarende innstramminger.

Xtalic er en bedrift som bør være spesielt interessant for norske offshorebedrifter. Xtalics legeringer er ikke bare mer miljøvennlig, men skal også være langt mer slitesterke og stabile enn konvensjonelle legeringer.

– Dette kommer av metoden vi har utviklet for å pakke molekylstrukturen. Dette kan erstatte blant annet krom i alle industrielle anvendelser, men jeg vil spesielt peke på luft- og romfart, og olje- og gassutvinning, spesielt offshore, sier Ventola.

Xtalic, som er en knoppskytningsbedrift fra MIT-miljøet, er fremdeles på venturestadiet. Ventola regner med å kunne gjennomføre de første kommersielle leveransene annet halvår 2007.

Flere bedrifter

Stein Ivar Hansen peker også på andre bedrifter, uten at de har bestemt seg for hvem som skal avlegges et besøk.

  • Nantero Inc. jobber med anvendelser innenfor nanoelektronikk, og produserer blant annet karbonnanorør.
  • A123Systems er en større konsern som er etablert som leverandør av batteriteknologi. De kommer I løpet av året med helt nye batterier basert på nanostrukturerte materialer, med blant annet karbonnanorør I cellene.
  • Konarka er også en etablert produksjonsbedrift med en rekke produkter, som I dag anvendes I blant annet solceller og smarte tekstiler. Innen nanoteknologi jobber de mest med polymerer.
  • Optodot Corp . utvikler og er I ferd med å kommersialisere nanostrukturerte materialer for sikkerhetsanvendelser, energilagring og kommunikasjon.

Interesserte kan henvende seg via Innovasjon Norge Påmeldingsfristen er 31. mars.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.