NYETEKNOLOGIER

Nanotekstiler sterkere enn stål

STERKT: Nye karbon-nanorør er minst 7 ganger sterkere enn stål.
STERKT: Nye karbon-nanorør er minst 7 ganger sterkere enn stål. Bilde: Nanocomp
Stein Jarle Olsen
29. mai 2007 - 07:00

Det amerikanske selskapet Nanocomp har avdekket sin nye produksjonsteknologi for karbon-nanomaterialer.

Mange fordeler

Forskere har lenge pekt på slike materialer som svært fordelaktige. De skal vært svært sterke, ha gode varmeledende egenskaper og kan i tillegg lede strøm relativt godt.

Problemet har likevel vært å skape større ting av disse nanomaterialene, ettersom det ikke enkelt har latt seg gjøre å binde dem sammen godt nok. Det er dette Nanocomp nå skal ha funnet en løsning på.

– Trikset er at våre nanorør er mye lengre enn vanlige rør - millimetre i stedet for mikrometre, sier direktør Peter Antoinette til Newscientist.com.

Lengre rør

Han sier at lengre nanorør gjør at de kan bindes sammen mye mer effektivt. Nanocomp har ikke avslørt konkrete detaljer rundt produksjonsprosessen, men sier at det dreier seg om kondensering av karbon ut fra en gass.

Foreløpig skal selskapet klare å lage nanoduker som måler cirka en ganger tre meter, men de håper å kunne lage større versjoner innen et år eller to.

Hundre ganger sterkere enn stål

Teknologisk sjefsoffiser David Lashmore i Nanocomp sier at det nye tekstilet er syv ganger sterkere enn stål med samme vekt. Individuelle rør kan være så mye som 100 ganger sterkere. Samtidig er det langt lettere enn for eksempel aluminium.

Interessentene for teknologien er mange. Blant annet er det amerikanske militæret, som støtter Nanocomp økonomisk, svært nysgjerrig på muligheten til å bruke materialet i lettere skuddsikre vester.

– Flyprodusenter kan også bytte ut sine tradisjonelle kabler med nanorør, og dermed redusere vekten på flyene sine, sier Peter Antoinette.

– Produser!

John Hart, en av nanoteknologene ved Massachusetts Institute of Technology, mener selskapets arbeid er imponerende.

– Nanocomp er det første selskapet som produserer et konkurransedyktig tekstil basert på nanorør. Nå må de bare gå fra å produsere noen få kilo i året til mange tonn, sier han.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.