NETTARKIV

Nanoteknologi mer enn mote

SVEIN GRANDUM

er teknologiutsending i Tokyo

svein.grandum@ntc.no

Mange tror at nanoteknologi er en teknologi som nylig har oppstått. Det er selvsagt ikke tilfelle. Vi har bare satt et ord på noe som vil ha økende betydning for utviklingen av nye og mer kunnskapsintensive produkter og prosesser gjennom muligheten til å observere og manipulere i atomskala.

I Japan, som i mange andre land, arbeidet både industri og akademiske forskningsinstitusjoner systematisk med nanovitenskap og nanoteknologi lenge før president Clintons tale i California i januar 2000, der amerikanernes "National Nanotechnology Initiative" så dagens lys. Denne begivenheten ble likevel et avgjørende varsel for japanerne om at de uten en mer omfattende og gjennomtenkt satsing innen dette området, ville kunne bli akterutseilt på områder der de tradisjonelt sett hadde vært konkurransedyktige. Det japanske NHO, "Keidanren" utarbeidet derfor kort tid etter en plan, "A future society built by nanotechnology ", som et innspill til myndighetenes strategilegging.

En dugnad for økt kunnskapsintensivering ble dermed skapt, med industrien som en drivende kraft, i tett samarbeid med de akademiske miljøer. Dette falt tidsmessig sammen med starten på japanernes "Second Science and Technology Basic Plan", der hele den offentlige forskningsstrukturen ble påvirket av den voldsomme prioriteringen av nanoteknologi som grunnlaget for deres fremtidige industrielle verdiskapning.

5 mrd fra myndighetene

Japanerne arbeider parallelt i tre tidshorisonter innen nanoteknologi. Den langsiktige kunnskapsoppbyggingen skjer gjennom de større grunnforskningsprogrammene. Under "Future Projects", som relateres til en kommersialisering innen 10-20 år, er innovasjon knyttet til nanofabrikasjon og utvikling av nye materialer. Kortest tidshorisont har " Flagship Projects", der elektronikk- og kommunikasjonsindustrien står i sentrum, med forventet kommersialisering innen 5-10 år. Fem nanoteknologiklynger er etablert rundt ledende teknologimiljøer, med spesiell finansiering fra utdannings- og forskningsdepartementet.

I budsjettåret 2002, som går frem til og med mars neste år, har myndighetne bevilget rundt 5 mrd kroner til nanoteknologiforskning. Det er en økning på 23 prosent fra året før. Siden den industrielle finansieringen er minst like stor, er dette imponerende tall. Det ligger en forventning til kommersiell inntjening på 500 mr. kroner pr år i 2005 og 1200 mrd i 2010.

Benytt Eksportrådet

Vi ønsker at norsk industri og forskningsmiljø skal dra maksimal nytte av Eksportrådets tilstedeværelse i markeder med omfattende og banebrytende aktivitet innen nanoteknologi. I begynnelsen av desember arrangerte vårt Boston-kontor en studietur for en bredt sammensatt gruppe fra ulike miljøer i Norge, for å lære om aktivitetene i Boston-området og bygge nettverk for fremtidig samarbeid. I slutten av februar 2003 arrangeres en internasjonal kongress og utstilling i Tokyo, Nanotech 2003 + Future, der det forventes 30.000 deltakere fra hele verden. Norge er allerede representert med fire foredrag og med en posterutstilling med norske aktiviteter. Det blir en spennende møteplass også for norske miljøer, og vi håper på stor interesse og deltakelse.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.