NETTARKIV

Nanoteknologi i fokus

14. juni 2001 - 09:55

Laboratoriene legges til universiteter i Tokyo, Osaka og Sendai, samt til Tokyo Institute of Technology og til en uavhengig institusjon utnevnt av departementet for utdanning, kultur, sport, forskning og teknologi (MEXT).

University of Tokyo skal bygge opp en database for høy-polymerer og metaller i håp om å utvikle helt nye materialer. Osaka University planlegger neste vår å sette opp ti nye avdelinger som skal dekke teknologiområder fra materialteknologi til bioteknologi. Disse skal konsentrere sin forskningsinnsats om å utvikle teknologi for praktisk anvendelse. Tokyo Institute of Technology skal utvikle komponenter for bruk i kvante-computere.

Møter konkurranse

Tohoku University (Sendai) samarbeider med Sharp Corp. og åtte andre selskaper for å finne metoder for anvendelse av nanoteknologi for produksjon av prosessorbrikker. I tillegg skal det etableres et laboratorium i Tsukuba for studie av nanoteknologi-materialer. Dette skal stå ferdig i 2003 og koste rundt 300 millioner kroner.

Hittil har Japan ligget i fremste rekke innen nanoteknologi, men møter nå sterk konkurranse fra USA, som har øremerket nanoteknologi som ett av sine prioriterte nasjonale teknologisatsingsområder. En slik utfordring ignorerer ikke japanerne. For budsjettåret 2001 har myndighetene derfor satt av tett oppunder 4 milliarder norske kroner til forskning og utvikling innen nanoteknologi, en sum som er tilnærmet lik den USA har øremerket (USD 495 millioner).

Nasjonal strategi

Til å utarbeide en nasjonal strategi innen nanoteknologi har The Council for Science and Technology Policy (direkte underlagt statsministerens kontor) nedsatt et utvalg under ledelse av fjorårets nobelprisvinner i kjemi, Dr. Hideki Shirakawa, som er professor emeritus ved Tsukuba-universitetet. Det er ennå ikke fastsatt noe tidspunkt for når denne strategien kan presenteres.

Under statsbesøket til Japan i mars i år var materialteknologi i fokus i forbindelse med teknologisatsingen i regi av Forskningsrådet og Eksportrådet. Sterke navn fra norsk og japansk side presenterte sine bidrag på et heldags seminar i Tokyo. Med den nye bilaterale forsknings- og teknologiavtalen på plass, forhåpentligvis tidlig neste år, vil man lettere kunne ta del i det arbeid og de resultater satsingen innen nanoteknologi i Japan gir. Eksportrådets teknologikontor i Tokyo vil gjerne bidra som naturlig samarbeidspartner og bindeledd mellom norske og japanske forskningsmiljø.

Fakta:

Kvante-computere er et teoretisk påfunn som benytter materiets egenskaper på kvante (mikroskopisk) nivå til å bygge en slags 'datamaskin'. Kvante-computere vil ikke fungere som vanlige datamaskiner, de vil bruke helt nye prinsipper. Ifølge teorien kunne en kvante-computer knekke en standard krypteringsalgoritme på en brødel av et sekund. Kilde: Høgskolen i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.