BYGG

Nanoteknologi gir isolasjonsrevolusjon

Joachim Seehusen
18. jan. 2007 - 10:40
Vis mer

Det nye isolasjonsmaterialet er en gel som plasseres mellom to plater, av polykarbonat, polyester eller glass.

Stoffet har vært kjent i over 70 år, uten at noen har klart å produsere det utenfor laboratorier.

I produksjon

Nå har amerikanske Cabot Corporation utviklet produksjonsmetoder som gjør gelen økonomisk interessant. Stoffet skal tidligere være benyttet i romfart.

Nå viser det seg at gelen har meget gode isolerende egenskaper, både for varme og for lyd. Den første fabrikken er plassert nær Frankfurt i Tyskland, der går maskinene alt det remmer og tøy kan holde på tre skift. Likevel klarer Cabot knapt å dekke etterspørselen.

Men gelen er kostbar, 25 Euro, eller om lag 250-300 kroner per kvadratmeter er den foreløpige prisen for den mest brukte tykkelsen på 25 mm.

Prototyp

- Vi er fortsatt på prototypstadiet, og det preger også fabrikken utenfor Frankfurt. Nå begynner vi å få taket på produksjonsprosessen og skal bygge en ny og større fabrikk for ordinær produksjon. Det vil ennå gå noe tid før alle detaljer er på plass, jeg håper vi kan ha den klar om fem år, sier Georg Gertner, ansvarlig for teknologiutvikling hos Cabot Corporation.

Andre kjemikonsern som Hoechst og BASF skal ha forsøkt å finne lønnsomme metoder for masseproduksjon, men så langt uten å lykkes, hevder Gertner.

Jevnt og behagelig

Fabrikken i Frankfurt klarer 12.000 kubikkmeter i året. Den neste fabrikken blir ti ganger så stor.

Nå er det isolasjon i kombinasjon med ønske om dagslys som er det store. Cabot leverer til fabrikkanlegg, til idrettshaller og kjøpesentre.

Avhengig at hvilke materialer gelen puttes inn i vil lysgjennomstrømmingen variere mellom 45 og 57 prosent. Det gråaktige stoffet sørger for at lyset blir jevnt spredd og ingen blir blendet eller utsatt for ubehagelige reflekser.

Forbedringer

Isolasjonsevnen varierer med materialbruk og ikke minst tykkelse. I en bolig i München er det bygget veggelementer mellom vinduene som er 25 mm tykke med en U-verdi på 1,1.

På et kjøpesenter i Frankrike hvor tradisjonelle glassplater i taket er erstattet med polykarbonatelementer fylt med nanogel er det oppnådd en U-verdi på 0,89.

53 prosent av sollyset slipper gjennom, dette skal ha ført til at kjøpesenteret kunne redusere investeringene til kjøling og oppvarming.

Glassfasader

Bortsett fra ett kontorbygg i Paris, der det er brukt noe glass, er glassfasader fortsatt på prototypstadiet. Når glass benyttes legges nanogelen i et tynt sjikt mellom to Lexansjikt. Dette blir så plassert mellom glassprofilene på inner- og yttersiden.

Da blir det benyttet U-formete glassprofiler som legges side om side og hektes sammen med isolerende avstandsstykker.

Også for olje

- Selv om segmenter der kombinasjonene av isolasjon og dagslys er det største markedet nå, venter vi å selge store mengder til olje- og gassindustrien når vi har produksjonskapasiteten på plass, sier Gertner.

- Vår nanogel har uovertrufne egenskaper til å isolere transportrør for å holde oljen varm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.