PRODUKSJON

Nanosensor sjekker hjertet

NANO: Til sammen arbeider rundt 100 forskere nå med utvikling av nanokomponenter og -materialer, i renrommene til forskningsavdelingen ved Newcastle University. Forskningen støttes aktivt av Dept. for Trade & Industry. FOTO: LPS
NANO: Til sammen arbeider rundt 100 forskere nå med utvikling av nanokomponenter og -materialer, i renrommene til forskningsavdelingen ved Newcastle University. Forskningen støttes aktivt av Dept. for Trade & Industry. FOTO: LPS Bilde: Arkiv

Nye bedrifter popper opp med nye og oppsiktsvekkende produkter.

I miljøet rundt universitetene i Storbritannia er det frodig knoppskyting.

Ett av resultatene som snart ser dagens lys, er en biosensor som plasseres i hjertet på pasienter i faresonen. Dersom et hjerteinfarkt er i anmarsj, varsles pasient og lege slik at infarktet forebygges.

Universitetet i Newcastle er ett av stedene som er kommet lengst i utviklingen av den lovende nanoteknologien.

Forskerne der er blant annet i gang med å utvikle ekstremt tynne elektriske ledere som en dag kan utgjøre starten på nanodatamaskiner (tenk deg en nano-PC/mobiltelefon/sensor/radio i en liten plastplugg i øregangen), og diverse andre apparater som i enda større grad enn til nå vil tilby menneskeheten en videreført datarevolusjon.

Nanopartikler kan skape helt nye klasser av materialer.

Nanopulver eller reagensmidler kan revolusjonere medisinsk teknikk.

Da den britiske vitenskapsminister Lord Sainsbury nylig besøkte Newcastle University sa han at regjeringen vil fortsette å støtte nanoforskningen. Han lovet stadig nye midler over budsjettet til Dept. of Trade & Industry.

Nanoteknikk er det samme som mikroteknikk forminsket 1000 ganger. En nanometer er en milliarddels meter.

I Storbritannia vokser klynger av nanobedrifter nå opp rundt mange av universitetene som følge av en bevisst politikk på området.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.