Nanorør var sverdenes hemmelighet

De kalte det ikke nanorør, men smedene på 1600-tallet framstile sverd med karbon-nanorør. De er oppstått som en følge av meget kompliserte prosesser med hamring, varmebehandling og avkjøling som smedene benyttet seg av.
Karbon nanorør veier kun en tidel av stål og har unike geneskaper. Det kommersielle markedet kan være enormt, men først må prisene ned. Illustrasjonsfoto
NANOSVERD: De gamle vikinger visste også å forsterke stålet med carbon. (Bilde: /colourbox.com)

Det var hemmeligheten bak de berømte krumsablene og damasksverdene fra tidligere tider.

Overlegen

Arkeologene mener at å gå i kamp med et mønstersmidd damasksverd mot datidens vanlige europeiske sverd var som en kamp mellom Rolls Royce og Lada.

Det er forskere ved Technische Univessität i Dresden som har funnet frem til noen av stålets hemmeligheter, skriver forskning.no med Nature som kilde.

Spesielle betingelser

Forskerne ble svært overrasket over å finne nanorør, det er de tidligste karbon-nanorør vi kjenner til. De er oppstått som en følge av meget kompliserte prosesser med hamring, varmebehandling og avkjøling som smedene benyttet seg av.

Og utgangspunktet var små kaker av indisk stål. Gamle skildringer tyder på at visse spesielle ingredienser måtte være med.

Malmen kom fra spesielle indiske gruver og kullet måtte komme fra visse sjeldne tresorter. At kunnskapen gikk tapt, kan komme av at disse spesielle malmene tok slutt.

Ikke bak mål

Norske våpensmeder var ikke dårlige de heller, mener forskning.no.

Det ser ut til at smedene da benyttet kull fremstilt av ben, gjerne fra bjørn eller en fallen fryktet kriger.

Slik fikk de spesielt stål. Slike avanserte stålsverd var rimeligvis bare for de rikeste.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå