DOKTORGRADER

Nanopartikler i tynn løsning

Nanopartikler og nanoteknologi er et av de store satsningsområdene innen forskning både i Norge og andre land.

Proteiner og DNA er eksempler på nanopartikler av biologisk opprinnelse.

Sivilingeniør Stine Nalum Næss fra Larvik har studert de fysiske egenskapene til nanopartikler i tynn løsning

Forskningsarbeidet vil bidra til å gi svar på fundamentale spørsmål om nanopartikler og øke kunnskapen om nanopartikkelsystemer.

Ved fullt ut å nyttiggjøre seg nyvinninger innen teknologi, er det mulig å forbedre resultatene fra simuleringer og eksperimentelle målinger av slike nanopartikkelsystemer med minst en faktor 10 i forhold til gammel standard.

Næss har utviklet en mer presis teori, som beskriver oppførselen til nanopartikler i løsning.

Hun har også modifisert de numeriske algoritmene, slik at simuleringene går raskere. Disse teoretiske framskrittene gjør det mulig å gi en bedre tolkning av eksperimentelle målinger.

Hun har også foretatt eksperimentelle målinger på nanopartikler i løsning og har målt lysspredning ved hjelp av et kommersielt høypresisjonsinstrument.

De eksperimentelle dataene har et høyt signal/støy-forhold som er viktig for å kunne relatere målingene til nanopartiklenes egenskaper, som for eksempel form og stivhet.

Avhandlingen har tittelen «Nanoparticles in dilute solution: Theory and experiments / Nanopartikler i tynn løsning: teori og eksperimenter».

Arbeidet er utført ved Institutt for fysikk, NTNU, med professor Arnljot Elgsæter som hovedveileder og professor Arne Mikkelsen som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Institutt for fysikk, NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.