NATURVITENSKAP

Nano i sport og medisin

Tja, hvem vet om nanotek vil hjelpe denne jenta til OL-gull i Beijing 2008....?
Tja, hvem vet om nanotek vil hjelpe denne jenta til OL-gull i Beijing 2008....?

Det er markedsanalytikerne i verdens mest anerkjente økonomiske tidsskrift, Forbes, som mener at de mest spennende nanoteknologibaserte produktene i 2005 kommer innen medisin og sport.

Spådommen er ikke akkurat noen bombe, så lenge deres 10-på-topp-lister for både 2004 og året før domineres av sport- og fritidsprodukter.

For 2005 trekker de fram produsenten NanoHorizon. I september i fjor lanserte de et materiale basert på metalliske nanopartikler som kan drepe bakterier og andre stankfremkallende mikrober i sko og sportsutstyr.

Kvalitetssykler vil også bli forbedret med nanorør fra produsenten Zyvex. De leverer råmateriale til Easton, verdens ledende rammeprodusent for høykvalitetssykler.

Tester på personer

Forbes venter også et gjennombrudd for medisiner produsert med nanoteknologiske metoder.

I første rekke står Elan, som har utviklet svært avanserte metoder for nanodreiing og nanoreformering. En rekke medisiner er under kliniske tester og forventes lansert i løpet av året.

10-på-topp-listen for 2004 toppes for øvrig av en innvendig, nanoporøs skosåle fra Aspen Aerogels med uovertrufne termiske isoleringsegenskaper. I 2003 fikk vi skismørningen Holmenkol med nanopartikler.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.