KRAFT

Nakstad slår tilbake

TAR TIL MOTMÆLE: Enova-sjef Nils Kristian Nakstad mener kritikken fra Riksrevisjonen er unyansert. Han mener Enova gjør det de skal gjøre.
TAR TIL MOTMÆLE: Enova-sjef Nils Kristian Nakstad mener kritikken fra Riksrevisjonen er unyansert. Han mener Enova gjør det de skal gjøre. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
15. apr. 2010 - 15:39

Riksrevisjonen kom i dag med sterk kritikk av Enova, der Enova blant annet kritiseres for manglende resultatoppnåelse og manglende oppfølging av prosjekter.

Les mer:



Slår tilbake

Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad slår tilbake mot deler av kritikken.

– Vi forholder oss til den avtalen vi har med Olje- og energidepartementet og det målbildet som er beskrevet i den avtalen, sier Nakstad.



Unyansert

Ifølge avtalen med departementet, skal Enova måles på inngåtte kontrakter. Det er også inngåtte kontrakter Enova oppgir som sine resultater.

Riksrevisor Jørgen Kosmo mener Enova i langt større grad må følge opp om støttede tiltak faktisk resulterer i ny miljøvennlig energiproduksjon

– Våre resultatrapporter har vært gjennom en utvikling siden starten. Vi synes at oppsummeringen til Kosmo i forhold kontraktsfestede resultater, sluttrapportering og faktiske resultater blir unyansert. Vi blir målt på kontraktsfestede resultater og rapporterer på det. Vi oppgir også antall kansellerte prosjekter, sier Nakstad.



Vil endre avtalen

Han vil likevel gå inn for at avtalen med Olje- og energidepartementet endres når ny kontraktsperiode skal inngås, slik at både målbildet og rapporteringen til Enova blir mer nyansert.

– Vi nærmer oss ti år og 4000 prosjekter. En stor andel av disse er sluttført og det er naturlig at vi rapporterer det, sier Nakstad.



Vil følge opp

Ett punktene han tar selvkritikk på, er på oppfølging av prosjekter.

– Vi kan øke ressursbruken på oppfølging. Vi har et stort antall prosjekter og det er mye nyttig kunnskap vi ønsker å bruke videre. Det blir en høyt prioritert oppgave fremover, sier Enova-sjefen.



Energieffektivisering viktig

FrPs Ketil Solvik-Olsen mener tiden er moden for å gjøre en del endringer i både formålet til Enova og måten de jobber på.

Nakstad er ikke i tvil om at Enova trengs, selv om det kommer et system for grønne sertifikater.

– Vi må ha et Enova som gir rom for markedsutvikling og teknologiutvikling på energi og varme. Vi har også mye ugjort på energieffektivisering, både i industri, bygg og for husholdninger. Det blir et viktig satsningsområde fremover, sier Nakstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.