NETTARKIV

Nært på Andreas Holter

6. sep. 2001 - 22:33

Interessen for kart og kompass våknet allerede i 14-årsalderen da han løp rundt i skogen på leting etter godt skjulte poster.

– Jeg drev på med orientering er par år, forteller han, men da lillebroren min begynte å slå meg, innså jeg at jeg ikke var familiens talent på området.

Oppveksten på gård i Hedmark, sammen med interesse for teknologi, ledet Holter til landbrukshøgskolen på Ås. Der ble han jordskiftekandidat med landmåling og fotogrammetri som spesialitet. Gården driver han ennå på si.

Mens Holter studerte gikk PC-en sin seiersgang over verden. Den erobret også interessen til den kommende jordskiftekandidaten, og han har aldri vært PC-løs etter det.

– Jeg innså raskt at IT og kartfag var som skapt for hverandre sier han.

Da Holter skulle ut på arbeidsmarkedet i 1988, grep Norkart tak i ham. I fem år jobbet han i utviklingsavdelingen og adresserte kundenes tekniske utfordringer med landmåling.

I 1993 ble han leder for kartavdelingen samtidig med at et av norgeshistoriens største oppdrag på kommunal teknisk kartlegging havnet på skrivebordet hans. I løpet av tre år skulle selskapet utføre et omfattende kartleggingsoppdrag for Oslo Kommune. Her fikk de brynt seg på det som var av utfordringer med digitale geodata.

– Vi leverte en uke før fristen, minnes han med stolthet.

Holter har gjort mer enn å jobbe i Norkart. Han er meget opptatt av standardisering og sitter i sentrale organer for å kvalitetssikre norske kartdata.

I de siste par årene har han fungert som teknisk direktør samtidig som han har ledet bransjeforeningen NOF – Norske Oppmålingskontorers Forening. I vår ble denne foreningen reorganisert og gjort om til GBL- Geomatikkbedriftenes Landsforening, som har et mye bredere arbeidsområde. Kart og geomatikk vil nok prege Holter i mange år fremover. Han har sterk tro på bransjen og de muligheter som kommer.

– Den mobile revolusjonen vi opplever nå vil får store ringvirkninger for vår bransje, sier han. Dessuten tror jeg norske bedrifter vil kunne lykkes på eksportmarkedet. Den enheten vi har i GBL kan bli et viktig alliansenettverk for eksportfremstøt, og den standardiseringen vi har fått til i Norge vil være til god hjelp, mener Andreas Holter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.