ENERGI

Nært kraftsammenbrudd

4. aug. 2000 - 07:52

San Francisco: Den siste varsko fikk delstaten California i går, da de var nærmere et kraftsammenbrudd enn noen gang. Bare regnbyger i Sør-California reddet innbyggerne fra utkobling. Prisene har dessuten gått i været, og kraftverkene greier ikke å levere nok strøm i heteperiodene.

Virker ikke

– Utkoblinger og skyhøye strømregninger viser at dereguleringen ikke virker i California, slår delstatens energimyndigheter (Public Utilities Commision) fast i en oppsiktsvekkende rapport som ble lagt frem i går.

California er den delstaten i USA som raskest setter i verk nye lover og reguleringer. Dereguleringen av kraftmarkedet begynte i 1998 og skal skje skrittvis til den etter planen er fullført i 2002. San Diego lengst i sør er først ute, og her har strømprisen blitt fordoblet. Kraftselskapene varsler at det samme vil skje neste år i Nord-California når markedet slippes fri her.

– Forskjellen mellom California og Norge er at mens Norge deregulerte for fullt fra første dag, gjør de det skrittvis her. Det fungerer ikke, sier Ola Tuntland , nestleder for kraftmarkedsføring i Calpol, et selskap som ble etablert av Skandinavisk Kraftmegling.

Kan bli svart

Det fysiske kraftsystemet i California er ikke beregnet på et fritt marked. Ved topper i etterspørselen er verken produksjonskapasiteten eller overføringskapasiteten stor nok. I verste fall kan hele delstaten bli uten strøm.

Kraftprisene i det frie markedet har gått til himmels. Toppen ble nådd i juli med over seks kroner pr. kilowattime (kr/kWh)! Nå er det satt et tak på litt over to kr/kWh (250 USD/MWh). Normalprisen er drøyt 40 øre/kWh.

Guvernør Gray Davis har bedt om en granskning av kraftmarkedet for å avdekke eventuell manipulering med kraftprisene.. Han kaller virkningene av dereguleringen en uakseptabel situasjon, ifølge San Francisco Chronicle.

Ingen nye kraftverk

De siste ti årene er det ikke bygd et eneste kraftverk i California, og kraftselskapene har ikke gjort noe med overføringsnettet. Med stadig flere innbyggere og en økonomi som går for fullt er resultatet akutt strømmangel, og det i en helt annen sesong enn forbrukere i Norge er vant til. Mens norske kraftledninger gløder midtvinters, gløder de her i sommermånedene. Klimaanleggene går for fullt når temperaturen er 40 grader Celsius utendørs.

Flere ganger i sommer er hundrevis av tunge kraftbrukere i industrien koblet ut. Presset øker på delstatsguvernør Gray Davis til å få fortgang i behandlingen av planene for nye, fossilfyrte kraftverk. Klimadebatten blir mindre viktig når innbyggere og næringsliv risikerer å bli mørklagt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.